NOVE-STARE LEKCIJE HOJT JIA: “Srbija će morati da napravi distancu prema Rusiji ili cela EU agenda pada u vodu”

Hojt

Foto: Wikipedia/Captain Blood, AP/Tanjug, Printskrin: Youtube

Ukoliko zaista želi u Evropsku uniju, Srbija će morati da ustane sa dve stolice i čvrsto zakorači ka Briselu. Najveća prepreka na tom putu je, zapravo, sedenje i na zapadnoj i na ruskoj stolici, na šta je ponovo podsetio visoki zvaničnik SAD Hojt Brajan Ji.

On je ovu izujavu dao gotovo u isto vreme kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da će do kraja mandata 2022. godine završiti sav posao potreban za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Direktor Centra za regionalnu politiku Aleksandar Popov smatra da SAD govori direktno ono što Evropa kaže u rukavicama.

– Ji je još jednom istakao velike ambicije Rusije da učvrsti svoj uticaj na Balkanu preko leđa Srbije, kao što je nedavno pokušala u Makedoniji. Problem je što je Rusija isuviše penetrirala u ovaj prostor i zadužila Srbiju. Glasanjem protiv Rezolucije o Srebrenici, pa zatim prodajom “migova 29”, oni smatraju da su nam izašli u susret pa očekuju protivuslugu – tvrdi Popov.

Kako kaže, pitanje je dana kada će se Srbija naći u ozbiljnoj situaciji.

– Kada za godinu i po dana dođe na dnevni red status Kosova, ali i poglavlje o usaglašavanju sa spoljnom politikom EU, Srbija će morati da napravi distancu prema Rusiji ili će cela evropska agenda pasti u vodu. Problem je što je antievropsko raspoloženje u javnom mnjenju sve veće, pa je tako manje od 50 odsto stanovnika za ulazak u EU – objašnjava Popov.

ALBERT AJNŠTAJN O SRPSKOM NARODU: Srbin pije od rođenja, pa do smrti, pa ipak su Srbi GENIJALNA NACIJA!

Još ranije je Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, rekla da je Srbija u vrlo komplikovanoj međunarodnoj poziciji

– Još teže je jer se očekivano otopljavanje odnosa izmedju Rusije i zapadnih partnera čini sve manje izvesnim. Srbija mora da se okrene demokratskim reformama i spoljnom strateškom cilju, a to su evropske integracije – ocenila je tada Joksimovićeva.

Dokaz da Srbija vodi nejasnu spoljnu politiku jeste i odnos prema zvaničnicima sa Zapada i iz Rusije.

– Izjave američkih zvaničnika se dočekuju na nož, bivši ambasador Vilijam Montgomeri je praktično oteran iz Srbije, dok ruski ambasador Aleksandar Čepurin direktno zadire u unutrašnja pitanja Beograda i to bez ikakve reakcije – naglašava Popov.

A šta je rekao Hojt Ji?

U intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA-MPA Ji je po drugi put u poslednja dva meseca dao savet Srbiji da “jasno stavi do znanja državama-članicama EU da je 100 odsto posvećena prijemu” i da “pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusije”. Podsećanja radi, Ji je krajem oktobra prilikom posete Srbiji već izjavio da “Beograd ne može da sedi na dve stolice”. Takvu izjavu pojasnio je u najnovijem intervjuu.

– Naš savet Srbiji (i drugim zemljama koje teže članstvu u EU) je da jasno stave do znanja državama-članicama EU da su 100 odsto posvećene prijemu, a ne da ih rastržu eventualne dileme i suprotstavljeni interesi – rekao je Ji.

STAKLO PRESEKLO DEČAKU (11) ARTERIJU, MINUTI GA DELILI OD SMRTI: Bjelogrlić ga odmah strpao u kola i krenuo u Tiršovu!

Američki zvaničnik naglasio je da SAD ne traže od Srbije da pokvari odnose sa Rusijom ili s bilo kojom drugom zemljom.

– Međutim, Rusija gaji viziju Balkana koja se jasno razlikuje od vizije u Evropi (kao i naše). Srbija bi takođe trebalo da na delu i rečima pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusije – istakao je Ji.

SPREMNA OPTUŽNICA ZA BRATA RAMUŠA HARADINAJA: Pod istragom još 60 terorista OVK

Kako je rekao, neki koraci koje je učinila Srbija, podržavajući destabilizacione, agresivne stavove Rusije (uključujući nedavno glasanje protiv rezolucije UN o ruskoj okupaciji i pokušaju aneksije Krima), nisu kompatibilni s politikom EU.

(Dnevne.rs/Izvor: Marko Tašković,Blic.rs)