Nova RIGOROZNA PRAVILA uskoro će važiti za ovu KATEGORIJU vozača (INFO)

patrola

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Vozači mlađi od 19 godina neće ubuduće smeti da voze motore ili autombile veće snage od 80 kilovata, zabranjeno će im biti i da upravljaju vozilima između 23.00 i 6.00, a kad je reč o alkoholnim pićima za njih će važiti nulta tolerancija.

Ovo su novine u budućem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima koje je predstavio načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Arsov je na današnjem stručnom sklupu “Upravljanje bezbednošću drumskog saobraćaja na lokalu” rekao da su predložene izmene posledica “crne statistike” na putevima u Srbiji gde čak četvrtina svih poginulih vozača čine mladi od 18 do 30 godina.

– Iz tog razloga su pooštreni uslovi u izmenama i dopunama Zakona sa probnom vozačkom dozvolom, pa će tako oni koji polože za kola posle 19. godine, imati probnu vozačku dozvolu dve godine, dok će oni mlađi od 19 voziti s probnom dozvolom do 21. godine – kaže Arsov i dodaje da se probna vozačka dozvola uvodi za sve A i B1 kategorije vozila.

On kaže da je Vlada Srbije prošle godine usvojila Zakon i dostavila ga Skupštini, te da se čeka sledeće zasedanje kako bi zakon došao na dnevni red.

Posebno ograničenje brzine

Pored toga, mladima će biti zabranjeno da upravljaju vozilima snage preko 80 kilovata, a brzina kojom se kreću je ograničena na 90 procenata od postavljenog ograničenja na putu, odnosno, na autoputu će to biti 110 kilometara na čas, objašnjava Arsov.

KUKASTI KRST I TRI PRSTA: Mladić sa “diskutabilnom” tetovažom, pred Amfilohijem plivao za ČASNI KRST u Podgorici!? (FOTO)

– Period u kojem neće smeti da upravljaju vozilom je od 23.00 do 6.00 i maksimalno tri osobe će smeti da budu u kolima – kaže on uz napomenu da za njih važi nulta tolerancija kada je u pitanju alkohol.

Veće kazne

Takođe, objašnjava, povećane su kazne sa pet na 10 hiljada dinara za mlade vozače koji ne budu koristili kacigu ili pojas, kao i za korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje.

Arsov posebno ističe izmenu u budućem zakonu koja će strogo kažnjavati sve one koji drže dete mlađe od 12 godina u krilu tokom vožnje.

Nasilničkom vožnjom smatraće se ako neko vozi 140 tamo gde je ograničenje 50 kilometara na sat, a kazna će u tom slučaju sa 100.000 biti povećana na 120.000 dinara, što važi i u slučaju da vozač odbije da saobraćajcu da podatke o vozilu.

– Povrede u saobraćaju su jedan od tri vodećih uzroka smrti u starosnoj grupi od 5 do 44 godine u Srbiji. Razvijene zemlje EU su još 70-ih godina krenule u razvijanje ideje upravljanja bezbednošću saobraćaja i od te ideje su dosta napredovali – kaže Arsov, uz ocenu da je Srbija još daleko od razvijanja sistema upravljanja bezbednošću saobraćaja.

OŠTAR ODGOVOR RUSIJE NA PRITISKE ZAPADA: Vladimir Putin ujedinjuje Srpsku i Kosovo sa Srbijom do 2022. godine

Stotine poginulih svake godine

Statistika pokazuje da je u poslednjih deset godina u Srbiji poginulo oko 6.800 osoba, a prošle godine je 580 ljudi izgubilo život na putevima u našoj zemlji.

Broj teških telesnih povreda u saobraćajnim nezgodama je ogroman, kaže Arsov – oko 39.000 lica je u proteklih deset godina zadobilo teške telesne povrede.

ČOVEK IZRAŽENE INTELIGENCIJE: Ovo su rezultati psihijatrijskog veštačenja Zorana Marjanovića

Veliki broj njih su ostali trajni invalidi i posledice saobraćajne nezgode će imati do kraja života.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: Tanjug)