NOVA OBAVEZA: DO KRAJA GODINE STIŽE 12 UPLATNICA Spreman račun za RTS pretplatu (INFO)

tuga

klix.ba

Glavni problem je što taksa za javni servis nije prepoznata u Zakonu o taksama, te nije jasno kako će se građani obavezati da plaćaju taksu i kakve će sankcije biti primenjivane za neplatiše

BEOGRAD – Uprave RTS i RTV utvrdile su, u skladu sa zakonom, kako će izgledati obrazac uplatnice za taksu za javni servis, rečeno je u RTS.Takođe je utvrđeno i kako će izgledati obrazac zahteva za oslobađanje od plaćanje te obaveze.

U ovom trenutku, piše list, radi se na ažuriranju baze podataka korisnika koji će od 1. januara ponovo plaćati pretplatu za javne servise, koja će se ovoga puta nazivati taksa.

Prema Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV bi do kraja godine, a potom i svake sledeće, trebalo da građanima dostave 12 mesečnih računa za plaćanje takse za narednu godinu. Međutim, u javnim servisima očekuju da će to rešenje biti promenjeno u narednim nedeljama, jer bi ovaj sistem naplate ponovo bio neefikasan.

[adsenseyu5]

Glavni problem je što taksa za javni servis nije prepoznata u Zakonu o taksama, te nije jasno kako će se građani obavezati da plaćaju taksu i kakve će sankcije biti primenjivane za neplatiše. U Zakonu o javnim servisima stoji samo da će RTS i RTV za neizvršenje obaveze plaćanja takse, “pokretati postupak naplate u skladu sa zakonom”.

Foto: ThinstockFoto: Thinstock

Kako list nezvanično saznaje, u RTS i RTV očekuju da će se zakon promeniti i da će se taksa za javni servis naplaćivati uz račun za struju s tim što ovoga puta to ne bi trebalo da bude razdvojeno već objedinjeno u jednu uplatnicu.

Takva odluka trebalo bi, kako im je obećano, prema nezvaničnim informacijama, da stigne iz samog vrha vlasti, a građane bi trebalo javno da pozove da poštuju ovu obavezu upravo premijer Aleksandar Vučić. On je, inače, i doneo odluku sa se pretplata ukine na dve godine i da se RTS i RTV finansiraju privremeno iz državnog budžeta.

[adsenseyu1]

U nadležnom Ministarstvu kulture i informisanja tvrde za Danas da za sada nije stigao nijedan zahtev za promenu Zakona o javnim servisima, te da ostaje sve kako se predviđa zakonom koji je usvojen pre 14 meseci.

Zakon propisuje da visina takse ne može iznositi više od 500 dinara, a da odluku o iznosu donose upravni odbori RTS i RTV zajednički, prenosi Danas.

Obveznik plaća taksu na mesečnom nivou i to do petog u mesecu za prethodni mesec. Na dospele, a neizmirene obaveze obračunava se kamata, u skladu sa zakonom, navodi se u Zakonu o javnim servisima.

(Kurir)