NOĆNA MORA ZA ĐAKE: Roditelji će od 1. septembra dobijati SMS poruku kada im dete pobegne sa časa!

telefon

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Uvođenje e-dnevnika koje je planirano za 1. septembar, podrazumeva veliki broj novina, kako za nastavnike, tako i za učenike. Jedna od najvećih izmena, koja će iznenaditi učenike, jeste slanje sms poruka roditeljima svaki put kada njihovo dete izostane sa časa

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je predstavilo izgled i funkcionisanje elektronskog dnevnika čija primena počinje u 200 škola u Srbiji od 1. septembra.

E-prosveta je sistem koji je prevashodno usmeren ka školama, nastavnicima, učiteljima i roditeljima, i potpuno je besplatan.

[adsenseyu5]

KAKO ĆE FUNKCIONISATI E -DNEVNIK?

 nastavnik će moći da vidi samo svoje ocene

Ovim je onemogućeno tzv. prepisivanje ocena, gde je učenik recimo imao iz matematike 4, iz srpskog 4, pa će i iz fizike i hemije takođe dobiti 4. Sistem je tako podešen da ne dozvoljava nastavniku da ulazi u ocene učenika iz drugih nastavnih jedinica.

 izostanci će se roditeljima slati sms-om

 kada učenik izostane sa nekog časa, roditelj će dobiti sms poruku da njegovo dete neopravdano odsustvuje. Ovim, Ministartsvo želi da smanji broj izostanaka u školama, jer se neretko dešava da škole imaju izjednačen broj izostanaka i učenika.

3 MOĆNA ZNAKA: Do kraja avgusta ih čeka veći PRILIV NOVCA (ASTROLOGIJA)

 nastavnici neće moći sami da brišu i menjaju ocene u e-dnevniku 

kada nastavnik jednom unese ocenu u e-dnevnik, neće moći sam da je briše i prepravlja, već će morati da šalje zahtev direktoru škole da odobri izmenu. Ovim će se u svakom momentu znati ko, kada i zbog čega unosi izmene u e-dnevnik.

– roditelji neće odmah moći da imaju pristup e-dnevniku

Budući da je ovo pilot projekat koji tek treba da se testira, roditelji neće moći odmah da pristupe. Prvo će biti potrebno da svi nastavnici i razredne starešine nauče da unose podatke u e-dnevnik, a nakon toga će biti organizovani sastanci sa roditeljima, kako bi dobili lozinke za pristup i naučili da pristupaju podacima e-dnevnika.. Roditelj će moći da vidi podatke koje je mogao i do sada, a to su ocene, napomene, pohvalnice, i izostanci.

[adsenseyu1]

– direktor škole koja primenjuje e-dnevnik moći će da dobije podatke o školi u realnom vremenu

u svakom momentu direktor škole može da vidi kako se kotira njegova škola u odnosu na druge koje imaju e-dnevnik. To rangiranje će se pratiti na osnovu izostanaka i ocena učenika, kao i dostignuća na takmičenjima.

SNAGA I MOĆ: Ruski avion MIG-29 poleće pod „RUČNOM“ (VIDEO)

– roditelj će ocene u e-dnevniku videti 2 dana kasnije 

u dogovoru sa psiholozima odlučeno je da roditelj ocenu u e-dnevniku vidi posle dva dana. Ovim dete ima vremena da ode kući, odluči kako će objasniti roditeljima ako je u pitanju loša ocena, i smiri njihove burne reakcije koje bi usledile, ako bi roditelj automatski po unosu, mogao da vidi ocene.

– postojaće koordinator koji će voditi računa o funkcionisanju e-dnevnika

koordinator če popunjavati informacije o školi, školskoj godini i vršiće obuku nastavnika. Vodiće zabeleške o dnevnicima i u svakom trenutku će raditi na održavanju sistema.

E-dnevnik je za sada planiran u 200 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a projekat će se sukceisivno primenjivati i u ostalim školama kada se za to steknu uslovi. Na kraju školske godine, svi podaci uneti u elektronski dnevnik tokom godine, će se štampati i čuvati u papirnoj varijanti.

NEVEROVATNA GENETIKA: Da li ste znali – šta nasleđujemo od mame, a šta od tate (INFO)

E-dnevnik je prvi projekat koje Ministarstvo pokreće, a pored njega će uslediti i primena e-lektire, i virtuelnog muzeja, informacionog sistema za analitiku učenja, kao i nacionalnu platformu za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.

Planirano je da za dve i po godine, sve škole u Srbiji, imaju izgrađenu infrastrukturu, neophodnu za funkcionisanje ovog projekta.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:I Lazić,Telegraf.rs)

[adsenseyu2]