„Njujork tajms“: Zašto bi Srbija beskrajno čekala Evropsku uniju kada uvek može da se okrene Kini?!

si

Foto: printscreen/youtube

Zašto bi Srbija beskonačno čekala Evropsku uniju ako može da se okrene kineskim investitorima, pita se „Njujork tajms“ na srpskom u analizi u kojoj traži i odgovor na pitanje „Ko će pobediti u novoj Velikoj igri“?

U tekstu iz novog broja, koji je objavljen uz „Nedeljnik„, podseća se da je „sukob komunističkog Istoka i kapitalističkog Zapada u 20. veku bio, ostavljajući ideologiju na stranu, sukob dveju supersila“, a da je „globalni konflikt danas mnogo manje statičan“ i da smo „svedoci nove Velike igre„.

„Za razliku od Velike igre iz 19. veka između Britanskogi Ruskog carstva, koja je kulminirala sukobom za dominaciju nad Avganistanom, današnja Velika igra je globalna, kompleksnija i opasnija. Nazovite je Igrom trojke. U njoj učestvuju tri glavna igrača – Rusija, Kina i Zapad koji se takmiče na tri načina: geografski, intelektualni i ekonomski. I na tri mesta se ove sile sukobljavaju: Sirija, Ukrajina i Pacifik“, piše u tekstu „Njujork tajmsa„.

Navodi se da se „mnogi od sukoba koji obeležavaju naše vreme mogu definisati nekom kombinacijom ova tri seta“.

„U različitim stepenima, vlade i građani su postali skeptični u pogledu toga da li su liberalna demokratija i posleratni internacionalizam bili, i da li će biti, pravi izbor za njih. Za sve one koji sumnjaju, Kina i Rusija se izdvajaju kao alternativni modeli i odbrambene sile koje nude nove aranžmane za bilateralna i multilateralna savezništva“, navodi list.

„Njujork tajms“ dalje ocenjuje da „dok Rusija nudi vojnu surovost, Kina nudi trgovinsku raznovrsnost“.

NOVI LIDER PSG U SVOM PRIRODNOM HABITUSU: Da li želite da vašoj deci ovakav “krem de la krem” bude uzor?! (VIDEO)

„Za razliku od Zapada, Kina ne dozvoljava da joj ljudska prava i vladavina zakona stanu na put investicijama. Krajem 2017, Peking je povećao investicije u Ukrajinu, saopštivši da je ona važan građevinski blok na njihovom novom Putu svile ka Evropi. Vlada u Kijevu koji je preplavljen korupcijom već je rado saopštila da će 2019. biti ‘Godina Kine’ u Ukrajini“, navodi se u članku.

Njujorški dnevnik „uzima za primer“ i Balkan.

„Kao premijer neke balkanske države možete beskonačno da čekate Evropsku uniju da vas pusti u klub pod uslovom da se držite strogih standarda i sprovedete njene zakone i regulative na 80.000 strana. Ili biste mogli da se okrenete kineskim investitorima koji ne haju za te stvari. Kineski predsednik Si Djinping je 2016. tri dana proveo u državnoj poseti Srbiji. Godinu dana ranije, nemačka kancelarka Angela Merkel je tamo provela nekoliko sati“, piše u tekstu.

Navodi se da su „kineske kompanije od tada u Srbiji kupile najveću čeličanu, međunarodni aerodrom u Tirani, u Albaniji, i veliku termoelektranu u Rumuniji i iznajmile deo luke u Pireju, Grčka“.

„Peking i Moskva dele strateški cilj: smanjenje uticaja Zapada u vetu. Kina ima novac kojim podmazuje nove saveze, a Rusija politički otrov koji slabi stare. One su savršen spoj“, ocenjuje američki list.

Dnevnik navodi da „kao i tokom Velike igre u 19. veku, Kremlj ne treba da brine o kritici javnosti kod kuće dok u inostranstvu forsira neliberalnu agendu“ i da „baš naprotiv, takvo ponašanje samo doprinosi snazi režima ruskog predsednika Vladimira Putina“.

(Dnevne.rs/izvor: Balkanspress.com)