NJIMA SVE, NAMA NIŠTA? Otkriveno šta piše u platformi Prištine o nastavku dijaloga s Beogradom

Kosovo

Foto: Tanjug, video

Predviđa i ukidanje Rezolucije 1244 i osnovanje suda za zločine koje su tokom poslednjih sukoba na kosovskoj teritoriji navodno počinili Srbi.

Prema pisanju lista Zeri, koji je imao uvid u ovoj dokument, platforma predviđa i da svaki sporazum koji se Prištini ponudi na potpisivanje treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

Platforma se ne bavi zahtevom Beograda, SAD i EU o ukidanju stopostotno uvećane takse na robu iz Srbije, što je uslov da dijalog bude nastavljen.

“Za Republiku Kosovo, prema ovoj platformi, pravno obavezujući konačni sporazum stupio bi na snagu tek nakon ispunjenja sledećih uslova: Srbija je priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, referendum o sporazumu je održan na Kosovu i sporazum je ratifikovan od obeju država”.

Svaki sporazum sa Beogradom, navodi se, treba da bude u potpunosti u skladu sa ustavom Kosova, koji predviđa da je “suverenitet i teritorijalni integritet zemlje nepovrediva, neotuđiva i neodvojiva i zaštićena svim sredstvima definisanim ovim Ustavom i zakonom”.

U dokumentu, koji je pripremio prištinski tim za nastavak dijaloga, navodi se da je “glavna svrha Republike Kosovo da osigura priznavanje i prihvatanje suvereniteta Kosova kao države nezavisni, sa pravno obavezujućim sporazumom”.

Hrvati će biti TOPOVSKO MESO u VELIKOM RATU! Miroslav Lazanski otkrio ko će biti PRVA META RUSKOG NUKLEARNOG UDARA

Navodi se da nijedan sporazum sa Beogradom ne može biti potpisan dok ne bude postignut dogovor o svim pitanjima.

Platforma predviđa i unapređenje prava albanske zajednice u Srbiji u, kako se navodi, punom reciprocitetu sa pravima koje srpska zajednica ima na Kosovu.

UZAJAMNO PRIZNANJE: Tramp čestitao Vučiću Dan državnosti, u čestitki spomenuo i Kosovo

Zapisao je i da na Kosovu ne može biti drugog nivoa upravljanja, osim lokalnog i centralnog.

Što se prava na prirodne resurse Kosova tiče, sa posebnim naglaskom na izbegavanje rizika od gubitka jezera Gazivode i rudnika Trepče na severu, navodi se da sva imovina koja se nalazi na kosovskoj teritoriji pripada isključivo Kosovu, te da o tome pregovora nema.

Prema platformi, proces normalizacije i konačnog sporazuma treba da uključi jasno, smisleno, bezuslovno i neopozivo prihvatanje od Srbije legitimnog državljanstva Kosova.

“To uključuje: priznavanje nezavisnosti i državnosti Kosova unutar postojećih granica”, navodi se u platformi.

POVREĐEN VLADIMIR PUTIN: Nije ni pomislio šta će mu se dogoditi! (VIDEO)

A što se, kako stoji, ratnih zločina zločina, nestalih osoba, žrtava seksualnog nasilja i reparacija tiče, platforma predviđa da bi konačni sporazum trebalo da uspostavi poseban tribunal za istrage, krivično gonjenje i presuđivanje navodnih ratnih zločina koje su počinili Srbi na kosovskoj teritoriji 1998.

Kosovo

Foto: AP

Takođe je navedeno da bi Rezolucija 1244 UN trebalo da bude ukinuta.

Najzad, napominje se da će sporazum sa Beogradom biti postignut uz posredovanje EU i podršku SAD, koja takođe treba da služi kao garant za sprovođenje obaveza koje predviđa budući sporazum, navodi Zeri.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)