NIŠTA OD „VOJSKE KOSOVA“: Komandant Bondstila razbio snove Albanaca

komandant

Foto: Fejsbuk

Odmah posle odluke SAD da podrže podelu Kosova, odnosno razgraničenje Srba i Albanaca, pukovnik Nik Dučić, komandant Vojne baze Bondstil, poručio je Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju da nema ništa od formiranja tzv. Vojske Kosova.

Dučić je istakao da misija KFOR u južnoj pokrajini ostaje u istom formatu, a da trenutno ima mnogo važnijih poslova od transformacije tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u „vojsku“.

Prema njegovim rečima, Priština bi morala da promeni tzv. ustav ukoliko hoće da formira vojsku, a to nije moguće bez pune podrške Srba u pokrajini.

Poštujem Rezoluciju 1244

Dučić je naglasio da je njegova misija da obezbedi svim ljudima na Kosovu slobodu kretanja i poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

PREDSEDNIK SRBIJE JE ZAHVALAN SOROŠU: Evo o čemu su razgovarali na sastanku

– Misija KFOR ostaje ista. Mi smo ovde da obezbedimo slobodu kretanja svih ljudi i trenutno radimo po Rezoluciji 1244 SB UN. Za sada KFOR dobro obavlja tu misiju. Kada je reč o nameri Prištine da transformiše tzv. KBS u vojsku, Amerika smatra da bi za tako nešto trebalo trebalo promeniti tzv. ustav. Mislim i da danas postoje važniji problemi nego što je pitanje da li će ta transformacija da se desi ili ne – podvukao je Dučić.

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić kaže da su čvrst i odlučan stav predsednika Aleksandra Vučića i snažna diplomatska aktivnost doprineli da SAD i druge evropske zemlje preispituju stav o Kosovu.

– Činilo im se da im je nekada sve to bilo nadohvat ruke i da se ništa više nije dovodilo u pitanje. Ali se sada sve češće pominje podrška Vučiću i njegovim naporimada nađe suštinski kompromis u kojim bi Srbija dobila ono što je ranije olako gubila. Neki drugi vetrovi duvaju sa strane Amerike – naglašava Bečić.

„HARADINAJEVI“ ALBANCI UPOZORAVAJU TAČIJA: Biće ti zabranjeno da pregovaraš u ime Kosova, ako nastaviš tako!

Značajna podrška

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da postoji dovoljno izjava važnih ličnosti američke administracije na osnovu kojih se pouzdano može zaključiti da je došlo do značajne promene politike prema Srbiji.

– Srbija treba da iskoristi ovu priliku za dogovor jer će američki stav prihvatiti svi pod njihovim direktnim uticajem. Kao što Nemačka polako svoj stav prilagođava američkom, tako će učiniti i drugi.

ĐORĐEVIĆ U PROBLEMIMA: Posle Jokića, selektor dobija nove otkaze iz NBA

-Prihvatanjem dogovora i mirnog rešenja ispada da formiranje „kosovske vojske“ stvarno nije hitno i da ima prečih stvari oko traženja mirnog rešenja – zaključuje Karan.

(Dnevne.rs/Izvor: Informer)