NIJE PROVOCIRAO SRBIJU: Otac objasnio zašto Valon Behrami nije pokazivao dvoglavog orla kao Džaka i Šaćiri

fudbal

Foto: printscreen/instagram

Reprezentativci Švajcarske Đerdan Šaćiri i Granit Džaka su provocirali Srbe tokom utakmice na Svetskom prvenstvu, dok treći švajcarski Albanac, Valon Behrami, to nije činio.

Prvo Džaka, pa onda Šaćiri, posle golova datih “orlovima” rukama su pokazivali dvoglavog orla, što je bila očigledna provokacija upućena Srbima, jer predstavlja simbol sa albanske zastave.

Njima se u takvom radovanju pridružio kapiten Stefan Lihtštajner.

FIFA im je odredila kazne, koje su, malo je reći, skandalozne. Albanci plaćaju po 10.000 “švajcaraca”, a Lihtštajner 5.000.

Zemunci „SKINULI“ zastavu Hrvatima u Moskvi (FOTO)

U svom tom ludilu jedini pribran i korektan bio je Behrami.

Momak rođen u Kosovskoj Mitrovici na sebi ima istetovirane zastave Albanije i tzv. Kosova, kao i grb Švajcarske na grudima, ali u slavlju golova i pobede nad Srbijom nije se isticao kao Džaka i Šaćiri.

Zašto Behrami nije pokazao dvoglavog orla? Na to pitanje odgovorio je njegov otac Ragip.

“Valon to ne radi, jednostavno, možda je sport ponekad više od sporta, ali neću da se upliće u te stvari”, kaže Ragip.

Upravo rečenicu “Sport je ponekad više od sporta” napisao je fudbaler Udinezea na svom “Instagramu” posle pobede nad Srbijom.

DŽAKA OD OCA NASLEDIO MRŽNJU PREMA SRBIMA: Ragip je jedan od prvih koji su u Jugoslaviji uzvikivali „Kosovo republjik“

Valon je sa ocem Ragipom, majkom Halimom i sestrom Valentinom napustio Kosovo i Metohiju kada je imao četiri godine. Nisu imali papire i pretilo im je proterivanje.

“Nismo imali gde da se vratimo, razmišljali smo da ilegalno odemo u Švedsku ili Nemačku, ali je intervenisaootac jednog od Valonovih drugara iz juniora lokalnog tima. Skupili su 2000 potpisa i nekako smo ostali. U to vreme Valon je bio bolji u skijanju, ali uskoro je počeo da trenira samo fudbal”, dodaje Ragip koji ne želi da govori o političkim konotacijama sa utakmice Srbija – Švajcarska.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Sport.ba)