NIGERIJSKI LEKAR PROGOVORIO O TRGOVINI ORGANIMA: Stojim iza svake reči protiv Tačija, dokaze dajem Srbiji! (INFO)

FOKTOR

Foto: Privatna arhiva

Ugledni nigerijski lekar Filip Ndžemanze pristaće da srpskim istražiteljima dostavi dokaze i svedoči o trgovini organima u koju je uključen bivši vođa OVK Hašim Tači.

[adsenseyu5]

Stojim iza svake reči koju sam izgovorio protiv Tačija i Okoroče. Sve informacije i dokaze koje imam o ilegalnoj trgovini organima spreman sam da podelim sa bilo kojom zvaničnom institucijom, uključujući i srpsko tužilaštvo – rekao je juče za “Blic” dr Filip Ndžemanze nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije reagovalo na doktorovu izjavu datu “Blicu”.

DUŽNOST

Tužilaštvo je zatražilo preko međunarodne pravne pomoći da dr Ndžemanze svedoči u istrazi koju ono vodi o trgovini organima. U tužilaštvu podsećaju da imaju zakonsku dužnost da reaguju na svaku informaciju, pa i na izjavu novinama.

[adsenseyu1]

– U zavisnosti od iskaza dr Ndžemanzea srpski tužitelji mogu da zatraže i saslušanje Ročasa Okoročea, milijardera i guvernera Imo oblasti u Nigeriji. Doktor Ndžemanze je optužio Okoroču da zajedno sa sadašnjim zamenikom premijera Kosova Hašimom Tačijem organizuje trgovinu ljudskim organima. Okoroča bi mogao da bude i među osumnjičenima ako dr Ndžemanze dostavi dokaze da je bio uključen u trgovinu organima – kažu naši istražitelji.

Sumnjivi milijarder iz Nigerije Rohas Okoroča

Foto: Privatna arhivaSumnjivi milijarder iz Nigerije Rohas Okoroča

Srpski istražitelji imaju podatke odranije da su Okoroča i Tači bili u kontaktu i pre toga i da su se viđali u Prištini, kao i da je nigerijski milijarder bio povezan i sa privatnom prištinskom klinikom „Medikus“. Presudama je utvrđeno da je na toj klinici obavljeno najmanje 30 ilegalnih transplantacija organa do 2008.

Hašim Tači kao politički komesar iz vremena ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova

Foto: Tanjug/APHašim Tači kao politički komesar iz vremena ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova
PROJEKAT

Podsetimo, ugledni nigerijski lekar, koji je radio za američku NASU, tvrdi da je sporazum koji su Tači i Okoroča potpisali 2012. o izgradnji nuklearne elektrane u stvari paravan za izgradnju objekata za transplantaciju organa. Taj projekat je navodno podrazumevao da kosovska preduzeća u Nigeriji grade elektranu snage 500 megavata.

Povodom ove priče oglasio se i guvernerov viši savetnik za medije, koji je rekao da je to „stara priča kojom se bavi nigerijska obaveštajna agencija DSS“.

(V. Filipović/V. Z. Cvijić/M. Jovićević /Blic)