NI SRBI NI ALBANCI NEMAJU VIŠE DECE ZA RATOVANJE! Predsednik Matice Albanaca Srbije od svog naroda traži da se ukinu NERAZUMNE TAKSE

Albanac

Foto: Printscreen/youtube

Matica Albanaca Srbije, koja je pre četiri godine osnovana u Novom Sadu, veoma je zabrinuta zbog odluke Prištine da uvede nerazumne takse na srpske proizvode, jer time ugrožava i Srbe i pripadnike ostalih nacija koji tamo žive.

– Kada je Priština izgubila bitku za ulazak u Interpol, odlučila se na nerazuman, nelogičan i neprirodan potez uvođenja taksa na proizvode iz Srbije. Zato mi, Albanci iz Srbije, poručujemo da se takse hitno ukinu jer one ugrožavaju opstanak svih građana na KiM – naglašava Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije u Novom Sadu.

Vodeći čovek ovog udruženja, koje propagira skladan zajednički život i prijateljstvo, naglašava da “ni Srbi, ni Albanci nemaju više dece za ratovanje, te da je vreme za pomirenje i uspostavljanje mira”.

– Poručujem sunarodnicima na KiM da se prema Srbima, naročito prema onima koji žive u enklavama, ophode kao prema komšijama i da im pomognu i omoguće da normalno žive na svojim ognjištima. Mi, Albanci u Srbiji, spremni smo da pomognemo da se ostvari pomirenje između srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji – naglašava sagovornik “Novosti”.

Matica Albanaca u Srbiji osnovana je 2014. sa željom da se Albanci identifikuju, okupe i da bez straha kažu ko su i šta su, koristeći prava koje svim građanima pruža Ustav Srbije. U Srbiji u 140 opština živi 180.000 Albanaca. Samo tri opštine Preševske doline naseljava 70.000 žitelja albanske nacionalnosti. U Vojvodini ih ima 9.000.

Srbija

Foto: Pixabay

– Mi smo vezani za ovaj prostor, porodično i ekonomski, deca nam se ovde školuju – naglašava Beriša. – Dobili smo nedavno i prvu generaciju od oko 120 Albanaca koji su se fakultetski obrazovali u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

– Naše udruženje uključeno je u mnoge humanitarne akcije, među kojima je i jedna koja nam je posebno značajna – svake godine domaćini smo srpskoj deci iz Raniluga, u opštini Gnjilane, koji posećuju Novi Sad. Time pručujemo da Srbi i Albanci mogu zajedno i skladno da žive – kaže Beriša.

(Dnevne.rs/Izvor: Novosti)