NEVEROVATNO OTKRIĆE NASA: 3 planete od ovih novih 7 predstavljaju “sveti gral” za astronome koji “love” planete (VIDEO) (FOTO)

planete

Foto-ilustracija: NASA

Američka svemirska agencija NASA održala je večeras konferenciju za novinare, na kojoj je predstavila važno otkriće u vezi s planetama izvan Sunčevog sistema, takozvanih egzoplaneta.

Prema rečima naučnika, u pitanju je sedam planeta veličine Zemlje koje orbitiraju u Trapist-1 zvezdanom sistemu, koristeći Spicer svemirski teleskop.

Bar tri od ovih sedam planeta predstavljaju “sveti gral” za astronome koji “love” planete, jer su temperature baš odgovarajuće na njima što dozvoljava vanzemaljskom životu da cveta.

Tri od sedam otkrivenih planeta nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni i mogli bi na svojoj površini imati okeane s vodom, što povećava mogućnost nastanka života u tom zvezdanom sistemu.

[adsenseyu4]

Čak i da život nikada ne bude pronađen u blizini Trapista-1, mogao bi da se razvije tamo.

To bi mogla da bude najveća vest o potencijalno nastanjivim vansolarnim planetama koje kruže oko drugih zvezda otkako je prošle godine objavljeno da jedna takva postoji u sistemu našeg najbližeg stelarnog komšije, zvezde Proksima Kentauri.

horoskop

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Koristeći svemirske i teleskope na Zemlji, naučnici su otkrili sedam egzoplaneta kako prolaze ispred njihove matične zvezde poznate po imenu Trapist-1. Reč je o zvezdi koja je od nas udaljena samo 40 svetlosnih godina, a nalazi se u sazvežđu Vodolije.

[adsenseyu5]

Trapist 1 je tzv. ultrahladni patuljak: to je zvezda koja ima samo osam posto Sunčeve mase, tek je malo veća od Jupitera i mnogo hladnija i crvenija od Sunca.

– To je neverovatan planetarni sistem: ne samo zato što smo otkrili tako puno planeta nego i zato što su svi iznenađujuće svojom veličinom slični Zemlji – izjavio je voditelj studije Majkl Giljon iz Instituta STAR Univerziteta Lijež u Belgiji.

Konferenciji prisustvuju velika imena iz oblasti astronomije, poput Sare Siger sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) i Majkla Gilona sa Univerziteta u Liježu.

[adsenseyu1]

Otkriće predstavlja novi rekord o najvećem broju planeta koji se nalaze u nastanjivoj zoni u sastavu izvan našeg Sunčevog sistema.

Foto: Tanjug/AP/NASA, ESA, HEIC, Hubble Heritage Team

– Otkriće Zemlje 2.0 više nije pod znakom pitanja. Pitanje je samo kada će se ono dogoditi – kazali su iz NASA.

Odgovor na pitanje jesmo li sami u svemiru imaćemo u ovoj ili sledećoj deceniji – dodaju.

Naučnici bi tako uskoro mogli da pronađu dokaz života na drugima planetama.

[adsenseyu1]

– Otkriće nekoliko stenovitih planeta s površinskim temperaturama na kojima se nalazi voda predstavlja neverovatnu prekretnicu u budućem traganju za životom u svemiru.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]