NEVEROVATNO: Hrvati su put Srbije u EU uslovili PAPRENIM ZAHTEVOM (INFO)

zastava

Foto: printskrin

Hrvatska je od Srbije tražila pare da ne bi kočila otvaranje poglavlja i put naše zemlje u EU, saznaje “Blic”.

Naime, Hrvatska je tražila da se u pregovore EU sa Srbijom uvrsti pitanje isplate ratne odštete, što je postavila i kao uslov za otvaranje poglavlja, saznaje “Blic”.

Ipak, od toga se juče odustalo jer su evropski zvaničnici odbijali da se to bilateralno pitanje Beograda i Zagreba uopšte razmatra na putu Srbije ka EU.

[adsenseyu6] —Zvaničnici u Briselu bili su besni kada su čuli novi uslov Zagreba. Pitanja reparacije nema nigde u evropskom pravu i ono se eventualno može pojaviti u sporazumu dve zemlje o prekidu rata. Hrvati su tražili da se obeštete žrtve rata i reši pitanje nestalih. Nije se navodila konkretna suma – navodi dobro obavešteni izvor “Blica”.Tokom jučerašnjeg dana Slovačka, koja predsedava EU od 1. jula, vodila je intenzivne razgovore sa hrvatskim diplomatama, od kojih je tražila da daju saglasnost za usvajanje zajedničke pregovaračke pozicije EU, što je i pretposlednji korak ka otvaranju poglavlja 23 i 24. To pitanje juče je stavljeno na dnevni red Radne grupe za proširenje i tokom dana je Hrvatska pod pritiskom dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja, što je potvrdio i Johanes Han.

Hrvati su prvo insistirali na punoj saradnji sa Hagom, ukidanju regionalne jurisdikcije za ratne zločine i većem pravu hrvatske manjine, pa su od toga lagano odustajali. Na kraju su tražili reparaciju. To njihovo odustajanje neće biti besplatno. Sigurno će tražiti nešto zauzvrat. Možda će akcenat biti na boljoj saradnji sa Hagom ili na procesuiranju ratnih zločinaca – smatra naš sagovornik.

Mandatar Aleksandar Vučić prethodno je izjavio da hoće da veruje da Hrvatska želi dobro svom susedu i da će otvaranje poglavlja biti rešeno.

Bez ikakvih daljih uslovljavanja, saglasnost će danas dati i Velika Britanija, koja se na prošlom sastanku Radne grupe nije izjasnila povodom zajedničke evropske pozicije u pregovorima sa Srbijom.

Izvor “Blica” navodi da su Britanci odložili otvaranje poglavlja samo iz tehničkih razloga zbog održavanja referenduma o svom izlasku iz Evropske unije.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić potvrdio je juče u Parizu da je Srbija dobila “zeleno svetlo” za pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena 19. jula.

Vučić je rekao da Srbija sada sa većim optimizmom gleda u budućnost, da jeste ostalo još mnogo toga da se uradi, ali da veruje da će Srbija imati podršku EU i da će i sama taj posao da uradi.

„Nemačka kancelarka Angela Merkel je čestitala Srbiji i zamolila sve da podržavaju Srbiju na evropskom putu, a ne da je ometaju“, rekao je Vučić.

Proces približavanja: Pregovor Srbijei sa Evropskom unijom biće započeti 19. jula, a Poglavlje 23 odnosi se na reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, dok se Poglavlje 24 tiče pravde, slobode i bezbednosti.

merkel-vucic

Foto: Reuters

(Dnevne.rs/ Izvor: Nataša Latković, Blic)

[adsenseyu1]