NEVEROVATAN PREOKRET: Advokat otkrio ono o čemu je malo ko razmišljao, Kapetan Dragan uskoro NA SLOBODI- iako je tek danas OSUĐEN NA 15 GODINA!?

optuzeni

Foto: AP

Optužen je za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Vasiljkovića je danas sud u Splitu osudio za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima. Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga je danas sud u Splitu prvostepeno osudio na 15 godina zatvora, uskoro bi mogao da bude pušten na slobodu.

[adsenseyu5]

Ovo je za Index.hr rekao njegov advokat, Tomislav Filaković, koji podseća da je kapetan Dragan pre više od 11 godina uhapšen u Australiji, a obično se vreme provedeno u pritvoru računa u zatvorsku kaznu.

SKANDAL U PARLAMENTU ZBOG URLANJA I PRETNJI MAJE GOJKOVIĆ SLUŽBENICI: Izlazi napolje, izlazi sad! Videćeš ti… (VIDEO)

Vasiljković je odslužio više od dve trećine kazne, koja je još nepravosnažna, u pritvoru, i po tom osnovu mogao bi da uskoro izađe na slobodu.

– To podrazumeva da se odmah pristupi izvršenju kazne, koja je formalno odslužena i ovo bi, u tom smislu, bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor – izjavio je advokat Tomislav Filaković.

Filaković smatra i da, ako Vasiljkovic zatraži upućivanje na izdržavanje kazne zatvora pre pravosnažnosti presude, može odmah zahtevati i uslovni otpust jer je za to ispunjena zakonska pretpostavka.

[adsenseyu1]

Vasiljkovića je danas sud u Splitu osudio za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima. Optužen je za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Prošle sedmice Vasiljković je izneo svoju odbranu i odbacio krivicu. On je rekao da je žrtva montiranog političkog procesa, i da mu je oduzeto 12 godina života.

Toliko je Hrvatska čekala da Australija odluči da izruči kapetana Dragana hrvatskom pravosuđu.

DRAMA U BEOGRADU: PAUK MU ODNEO PORŠE OD 170.000 EVRA! Pukao mu film, a onda ga je iz revolta polio benzinom i zapalio! SAD PRETI DA ĆE DA ZAPALI I SEBE (FOTO)

Vasiljković je optužen da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih snaga, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih snaga Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavljalo i da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i tokom februara u 1993. u Bruškoj kod Benkovca „mučio, zlostavljao i usmrtio zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije“.

[adsenseyu5]

Uz to je optužen i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA,“ izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.“

Tokom napada, oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

(Dnevne.rs /vestinet.rs /Izvor: Mediji)

[adsenseyu4]