NEVERICA U PRIŠTINI: EU poslala novo pismo posle bahatog nastupa u Briselu, RAMPA ZA NOVI TIM I LJIMAJA (INFO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Predstavnici EU, Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johannes Han uputili su novo pismo premijeru privremenih kosovskih institucija, Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je svojim jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu.

Evropski funkcioneri su naveli i da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumeva da EU zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo Hašima Tačija.

Time je Priština praktično dobila rampu za novi pregovarači tim koji bi trebalo da predvodi Fatmir Ljimaj.Taj tim, koji bi trebalo da predvodi Ljimaj, potpredsednik kosovske vlade i osvedočeni zločinac iz OVK, formiran je pre nekoliko dana u Prištini, a Ljimaj je dobio “titulu” novog je šefa prištinskog tima dijaloga sa Beogradom.

Evropski zvaničnici u pismu, čiji je sadržaj danas obelodanjen, pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je kosovska skupština usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali, kako prenose prištinski mediji, ukazuju da EU samo Tačija smatra učesnikom u dijalogu. Inače, rezolucija je doneta na istoj sednici na kojoj je Ljimaj izabran za novog šefa pregovaračkog tima.

Portparol Evropske unije Maja Kocijančić potvrdila je za Tanjug da je pismo Mogerini, Hana i Malstrom upućeno Haradinaju, ali nije želela da govori o njegovom sadržaju.

Sadržaj je, međutim, obelodanila GazetaExpres onlajn, ističući da evropska “trojka” u pismu najpre odbacuje Haradinajevu ocenu, koju je izneo u svom prethodnom pismu Briselu, da je u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine malo toga učinjeno.

Poručuju takođe da kosovskoj vladi treba da bude jasno da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen u formatu u kojem je taj proces i započet:

DOBRE VESTI ZA NAJSTARIJE GRAĐANE SRBIJE: Ako vam je penzija ovolika, sledeće godine dobijaćete 5 odsto više

“Snažno odbacujemo vašu ocenu da dijalog stagnira. Umesto toga, dijalog na čelu sa dva predsednika obeležava i označava stalni napredak. Ovu procenu smo podelili sa liderima EU na Evropskom savetu u decembru i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške”, navodi se u pismu upućenom Haradinaju.

Predstavnici EU smatraju da je rezolucija usvojena u kosovskoj skupštini važna i da treba da doprinese ubrzanju nastavka procesa na konstruktivan način, u okviru dijaloga na visokom nivou.

“Mi to pozdravljamo i smatramo to uvodnim stavovima Kosova koje će njegov predsednik izraziti u nastavku dijaloga”, kaže se i ističe da je za EU dijalog jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

Šta se zapravo dogodilo?

Povom drakonskih mera koja je Priština namertnula, a koje se tiču carinskih stopa od 100 odsto na srpske proizvode, EU, odnosno njeni najviši zvaničnici – Mogerini, Malstrom i Han – poslali su tokom vikenda pismo Haradinaju u kome su od njega zatražili da privremeno suspenduje takse.

Oni su u tom pismu predložili, između ostalog, da se odrednica “UNMIK” u CEFTA sporazumu zameni odrednicom “Kosovo” sa zvezdicom. Sve je trebalo da bude finilazirano na jučerašnjem sastanku Haradinaja i Mogerini u Briselu, ali je kosovski premijer, volšebno, i pre puta u Brisel taj predlog – odbio.

To je juče samo potvrdio na sastanku sa Mogerinijevom, na kome je, prema informacijama koje se procurele u javnost, a koje su potom i zvanično potvrdili pojedini funkcineri, došlo do otvorenog sukoba. Sastanak je završen bez dogovora, a Mogerinijeva je, u znak protesta, otkazala planiranu konferenciju za novinere u Briselu.

HAOS U PRIŠTINI: HARADINAJ ne zna gde udara, hitno sazvao VLADU da bi SARADNICIMA preneo DRAMATIČNE VESTI! (INFO)

Šta je rekao Haradinaj u Briselu?

Haradinaj je juče izjavio da je u dosadašnjem procesu dijaloga sa Beogradom malo postignuto, da je tema o korekciji granice sa Srbijom, koju je podržala i EU, bila fatalna i naštetila dijalogu i da je, kako je rekao, onaj koji se za to zalaže neprijatelj Kosova.

U svom obraćanju zvaničnicima EU, na trećem po redu sastanku Saveta za SSP, Haradinaj je zamerio Briselu zbog zanemarivanja evropske perspektive Kosova i neodobravanja vizne liberalizacije za Kosovo, za koje je rekao da je dinamično mlado društvo, prenela je prištinska “GazetaExpres onlajn”.

Odgovor, koji dobijamo od EU je za Prištinu “bezvredan i beznadežan”, rekao je Haradinaj na sastanku sa predstavnicima EU za koji su izveštači prištinskih medija javili da je protekao u napetoj atmosferi, te da je to razlog zbog kojeg je Ured za medije EU otkazao ranije najavljenu zajedničku konferenciju za novinare.

On je pozvao zemlje članice EU da ubrzaju integracioni proces pridruživanja Kosova: “Međutim, dvadeset godina nakon rata, deset godina nakon nezavisnosti i pet godina nakon sporazuma u Briselu, realnost je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan, a, u stvari, sada je i potpuno prekinut pokrenutom raspravom o fatalnoj ideji korekcije granice i razmeni teritorije”, naveo je Haradinaj.

Prvi odgovor Prištine na pismo

Kosovska vlada ostaje posvećena dijalogu sa Beogradom i poštuje i podržava kosovskog predsednika Hašima Tačija u tom procesu, izjavila je danas portparolka vlade u Prištini Donjeta Gaši.

“Vlada Kosova redovno komunicira sa Evropskom unijom. Mi smo posvećeni dijalogu. Na osnovu svojih nadležnosti, vlada je uključila u sve svoje kapacitete za konstruktivan dijalog i istovremeno poštuje i podržava predsednika u ovom procesu, na osnovu svojih ustavnih ovlašćenja”, navela je Gašijeva, prenela je Gazeta-Expres onlajn.

Gašijeva je to rekla u odgovoru na novo pismo koje je troje evropskih zvaničnika uputilo Haradinaju nakon njegovog jučerašneg boravka u Briselu, gde je održan Savet za SSP o prikjučenju Kosova u EU.

(Dnevne.rs /Blic /Izvor: Tanjug)