NEVERICA: Iživljavanje nad SRBIJOM, kako je Kosovo odbijeno – pa primljeno u UEFA za samo NEKOLIKO MINUTA (INFO)

uefa

Predsednik HNS Davor Šuker u razgovoru sa mađarskim kolegom – Foto: Tanjug/AP

Srbija je izgubila pravni rat na fudbalskom polju koji, istina, nije imala šanse da dobije. Izgubila ga je tako da su nam i najčvršći argumenti, a oni su bili na našoj strani, bili kao praćka kojom želimo da oborimo avion.

Nije da nije bilo očekivano. Jeste. Ali, opet, boli, kao i sve što nam je oteto silom.

UEFA je bila nemilosrdna prema Srbiji i srpskom fudbalskom savezu i pred očima Evrope i sveta prekršila važeći statut da bi primila Fudbalski savez Kosova pod svoje okrilje, kao 55. punopravnog člana evropske fudbalske federacije. I tačka.

Srbija je izgubila pravni rat na fudbalskom polju koji, istina, nije imala šanse da dobije. Izgubila ga je tako da su nam i najčvršći argumenti, a oni su bili na našoj strani, bili kao praćka kojom želimo da oborimo avion.

[adsenseyu1]

Na tajnom glasanju tokom Kongresa UEFA u Budimpešti 28 saveza se izjasnilo za prijem Kosova, a 24 protiv, dok su dva bila suzdržana.

Ključni zadatak Kosova bio je da izmeni član u statutu kojim se predviđa da članice UEFA mogu biti samo zemlje čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene Nacije, i da ubace formulaciju “većina međunarodne zajednice u Evropi”.

glasanje

Foto: Tanjug/AP

I tu dolazimo do trenutka kada je umrla demokratija UEFA.

Taj predlog NIJE prošao za tri glasa, s obzirom na to da je bila potrebna dvotrećinska većina da prođe. Međutim, ni to nije bila prepreka da moćnici na silu poguraju Kosovo u UEFA.

To je realnost, ali šta kaže Statut, koji bi trebao da je “amin”, a ustvari je samo mrtvo slovo na papiru. Barem je to bio u slučaju prijema Kosova.

[adsenseyu1]

Članstvo u UEFA otvoreno je za nacionalne fudbalske saveze locirane na evropskom kontinentu u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu i koji su odgovorni za organizaciju i sprvoođenje fudbalskih pitanja na teritoriji zemlje – kaže se u statutu UEFA, idalje aktuelnom. Onom koji bi trebalo da se poštuje.

Odluka UEFA o prijemu Kosova bi najjače mogla da odjekne u Španiji, odakle bi sada, sa punim pravom, Katalonija ili, recimo, Baskija, mogle da krenu u ofanzivu da dobiju isti status kao i Kosovo. Na to je, pre ovog presedana Evropske fudbalske unije, delegatima na Konresu skrenuo pažnju vršilac dužnosti predsednika UEFA Anhel Viljar – Španac.

O ne je rekao da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osetljivo i najavio mogućnost “političkih posledica”.

Posle ovoga, sigurni smo, više ništa neće biti isto. Pitanje je samo, koja će sledeća nepriznata država da se krene putem Kosova i kako će UEFA tada da se ponaša.

(Telegraf.rs)