NEVERICA: Crni sneg pada u Beogradu!? “IZGLEDA KAO PRAŠINA, ALI RUKA MI NIJE MOKRA” (VIDEO)

magla

Foto ilustracija: pixabay

Pored toga, indeks zagađenja je ogroman, i vazduh u prestonici je, prema svim merenjima, veoma nezdrav

Novobeograđani koji su sinoć odlučili da prošetaju komšilukom obradovali su se u jednom trenutku, pomislivši da je počeo da pada sneg.

Međutim, romantična slika koju donose snežne pahulje brzo je prekinuta, nakon što su shvatili da razloga za radovanje nema.

„Nije sneg, više izgleda kao neka prašina, nije mi ruka mokra“, komentarisali su začuđeni građani, dok su pokušavali da utvrde o kakvoj je to misterioznoj padavini reč.

POZNATI GLUMAC ODUZEO SEBI ŽIVOT! Srbija ga je gledala u hit seriji, a sad je njegova supruga zatekla STRAVIČAN PRIZOR

Svedoci smo da je prestonica u prethodnih nekoliko dana gotovo po ceo dan obavijena maglom, koja je naročito gusta u večernjim časovima, vidljivost je značajno smanjena, a disanje otežano.

Pored toga, indeks zagađenja je ogroman, i vazduh u prestonici je, prema svim merenjima, veoma nezdrav.

Misteriju su, međutim, razjasnili stručnjaci. U pitanju je industrijski ili prljavi sneg.

Predstavlja specifičnu meteorološku pojavu, koju možemo primetiti kada je vazduh veoma zagađen, i nastaje na poseban način.

„Sve zavisi od količine aerosola koja bi “poslužila” kao jezgra nukleacije, koja bi kasnije uz pomoć prehlađenih kapljica iz magle i niske oblačnosti narasla do snežnih pahuljica.

Količina aerosola značajno varira i na malim rastojanjima, a najveća je tamo gde je vazduh najzagađeniji“, objasnili su ovu pojavu na portalu „Serbian meteo“.

PRIČA O 2 VUKA: Čita se za 10 sekundi, a pouka OSTAJE VEČNO

Kada je reč o samom izrazu „industrijski sneg“, iako nije zvaničan naziv, odomaćio se u meteorološkim krugovima i ima opravdanja u fizičkim procesima koji su u vezi sa njim.

Pojava industrijskog snega zabeležena je i u Smederevu, koje je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom prethodnih dana.

 

(Dnevne.rs /Izvor: Sputnjik/D.S.)