NESVAKIDAŠNJA PRIČA: Poštenje i dobrota povezali GOLIJU I AUSTRALIJU, Ismet pomogao baka Stanki i skinuo teret s duše

golija

Foto: Dnevne.rs /pixabay /gugl maps printskrin

Hido Muratović, čuveni dobrotvor i humanitarac iz Novog Pazara odneo je ovih dana na Goliju, u selo Tušimlje, starici Stanki Bakračević (80), pomoć, 300 australijskih dolara koje joj je poslao Ismet Ćatović, rodom iz sela Jerebice na Pešteru, koji decenijama živi u Sidneju.

Ismet i Stanka nikada se nisu upoznali ni sreli, nikada pre Stanka nije čula za Ismeta, niti Ismet za Stanku, spojila ih je tek jedna nesvakidašnja priča o dobroti i poštenju…

“Pozvao me je nedavno Ismet iz Australije, iz Sidneja, rekao mi da je čuo za mene, i zamolio me da mu pomognem, da skine jedan veliki teret sa svoje duše”, priča Hido.

[adsenseyu4]

I, priča je onda počela da se odmotava…

Pre punih četiri i po decenije, Ismet je kao mladić radio na utovaru šljunka, na Ibru, negde između Baljevca i Biljanovca.

“Radili smo, kada se na obali pojavio mlađi muškarac, šetač, ribolovac, skinuo je sa sebe košulju, i zaplivao ka drugoj obali, do izvora pitke vode… Na sredini reke, ponela ga je matica, počeo je da se davi, da zapomaže… Moj prijatelj i ja skočili smo u reku, izvukli ga jadva na obalu, bio je skoro mrtav, rekao nam je posle neko srpsko, pravoslavno ime, da se tako zove, ali smo mi zaboravili, čovek se zahvalio, otišao”, ispričao je Ismet Hidu.

Kad je čovek otišao, Ismet i njegov prijatelj primetili su da je na obali ostala njegova košulja i u njoj tadašnjih 25 crvenih novčanica, nekoliko dobrih radničkih dnevnica.

“Danima smo posle tražili tog čoveka da mu vratimo novac, nismo ga našli… Posle par meseci, kad čoveka nije bilo da se javi, podelili smo novac po pola, uz dogovor, da mu pare, ako se javi, vratimo. Mi smo se posle odselili u Skoplje, pa u Australiji, ali, mene je taj novac proganjao, bio mi je veliki teret na duši… Sebe sam optuživao da nije trebalo da ga uzmemo, da je trebalo još tada da ga damo nekoj sirotinji”, ispričao je Ismet Hidu Muratoviću uz poruku da će iz Australlije poslati 300 australijiskih dolara, a da Hido nađe neku staricu koja živi sama, neku „pravoslavnu dušu“ kojoj treba pomoć i da joj uruči taj novac.

[adsenseyu1]

Hido je tako i uradio, pre nekoliko dana, novac od Ismeta iz Sidneja uručen je Slavki Bakračević, starici koja na Goliji živi u kući bez struje.

I poruka Ismeta, kad mu je Hido javio da je novac uručen:

“Sad mi je lakše na duši…. Samo još da mi se javi čovek koga smo tada spasili, to mi je velika želja…”

STRUJA ZA STANKU

Hido Muratović, čovek koji decenijama obilazi i pomaže stare i bolesne oko Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Raške, pokrenuo je nedavno akciju da se struja dovede do kuće Stanke Bakračević na Goliji. Odazvalo se dosta dobrih ljudi, akcija dobro teče i Hido se nada da će do zime sijalica sinuti u Stankinoj kući. Do tada, starici je na poklon odneo mali radio-aparat, poklon jednog od dobrotvora.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor: Z. Šaponjić, Kurir)

[adsenseyu2]