(NE)PRISTOJNA PONUDA: Kinezi bi uz RTB Bor i rudnik zlata

Bor

Foto: Tanjug

Beograd — Kanadska kompanija Nevsun, koja ispituje nalazište bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, procenjuje da će Srbija i Bor imati 450 miliona dolara direktnu korist.

Taj iznos odnosi se na rudne rente i poreza.

U toj kompanija, koja u Srbiji posluje preko firme Rakita eksplorejšn (Rakita Exploration) agenciji Beta su rekli da je “projekat Čukaru Peki u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije da poveća udeo rudarskog sektora u bruto domaćem proizvodu (BDP) na pet odsto”.

Kineska kompanija Ziđin majning koja je nedavno kupila Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor objavila je da pregovara o preuzimanju Nevsuna za 1,41 milijardu dolara, a stručnjaci smatraju da je to strateški potez Kineza i da bi moglo da ubrza otvaranje rudnika bakra i zlata na lokaciji Čukaru Peki.

SREDNJOŠKOLCI IZ ZEMUNA PREBILI OSNOVCE KOJI SU ZLOSTAVLJALI MALOG MARKA

Na pitanje koliko će Nevsun uložiti u istraživanje nalazišta Čukaru Peki i da li će te planove promeniti ponuda Ziđina naveli su da kompanija Rakita nastavlja sa radovima na izgradnji istražnog niskopa (podzemnih jama).

“Ukoliko se promeni vlasnička struktura novi vlasnik će doneti odluku o eventualnoj izmeni postojećih planova”, navode u Nevsunu.

Rakita, kako ističu, “nastavlja realizaciju aktivnosti prema planu i u skladu sa dogovorenom dinamikom rada”.

“Procenjuje se da su rezerve u Gornjoj zoni nalazišta Čukaru Peki oko 46,15 miliona tona rude, sa sadržajem bakra od 2,71 odsto i zlata od 1,7 odsto”, navode u Nevsunu.

Ističe se da planirana kapitalna investicija Nevsuna za razvoj projekta Čukaru Peki i početak eksploatacije 2022. godine iznosi približno 590 miliona dolara, a da će životni vek rudnika biti oko 17 godina.

Procenjeni profit koji se očekuje da će biti ostvaren razvojem Gornje zone projekta Čukaru Peki iznosi, kako je navedeno, 1,3 milijarde dolara.

DAČIĆ O SASTANCIMA U NJUJORKU: Prištinska delegacija sedi po ćoškovima, hoklicama..

Na pitanje pod kojim uslovima je Nevsun dobio pravo na istraživanje od države Srbije i koje su, finansijske obaveze te kompanije naveli su da su 2016. godine preuzeli kompaniju Rezervoar Minerals (Reservoir Minerals) i kao deo te akvizicije stekli pravo na istraživanje u okviru dozvole za istraživanje na lokalitetu mesnih zajednica Brestovac-Metovnica i drugim lokacijama nalazišta Čukaru Peki.

Dozvola za istraživanje na lokalitetu Brestovac–Metovnica prvobitno je odobrena 2012. godine, kada je Rakita bila u partnerstvu sa kompanijama Rezervoar Minerals i Friport Mekmoran (Freeport McMoran).

Investicija u nalazište Čukaru Paki, kako tvrde u Nevsunu, jedna je od najvećih na polju geoloških istraživanja u Srbiji, koja obuhvata direktno zapošljavanje više stotina srpskih geologa i drugih eksperata tokom perioda istraživanja, kao i zapošljavanje radnika kada se otvori rudnik.

Premijerka Srbije se zahvalila Trampu, on joj uzvratio neočekivanom rečenicom o Srbima

Dozvola Nevsunu za istraživanje kod Bora je data na period od tri godine i može da se produži za dve godine pod uslovom da je najmanje 75 odsto planiranih geoloških istražnih radova završeno tokom perioda trajanja dozvole”

Rakita je otkupila između 70 i 80 odsto zemljišta u privatnom vlasništvu, dok je ostalo da se otkupi još zemljišnih parcela u vlasništvu države i grada Bora.

(Dnevne.rs/Izvor: beta)

3 Comments on "(NE)PRISTOJNA PONUDA: Kinezi bi uz RTB Bor i rudnik zlata"

  1. DA LI ĆE STATI, NA ZDRAVE NOGE, RTB BOR??

    Ljudi koji misle samo na pare, smatraju da RTB Bor ne treba prodati i ne treba dati rudnih nalazišta strancima. Samo u jednom (gornjem) delu “Čukaru Peki” kod Bora procena je da ima rude 46,15 miliona tona sa sadržajem bakra od 2,71% i vek eksploatacije 17 godina. Smatra se da će, od te rude, Nevsun ostvariti profit od 1,3 milijarde dolara i Srbija zaraditi 450 miliona dolara samo od rudarske rente i poreza, čime bi porastao BDP Srbije za 5%. S druge strane, za deset godina vladavine RTB Bor-om neprikosnoveni i nenadmašni Spaskovski, uz svu podršku vladajučkih struktura u Srbiji, RTB Bor je doveden tamo gde je sada. Nerentabilna proizvodnja bakra ide tamo dokle je stigla, troškovi proizvodnje nadmašuju cenu bakra na LME, gomilaju se gubici, država baca u tom bunaru sto miliona evra godišnje, ne plaća se struja, rudarska renta i još toga, a s druge strane popularišu se profiti, visoka proizvodnja i visoka umnost. Za vreme vladavine Spaskovskog, umesto nove topionice, koju veliča čelnik, izgrađene su samo peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a utrošene su pare kao da je izgrađena nova topionica. Takođe iz RTB Bor isterana je nauka, razvoj i kvalitetne kadrove. Epilog, Spaskovski je neprikosnoveni inženjer rudarstva, PMS, mašinstva, metalurgije, elektrotehnike, filozofije i da ne nabrajam, a njegova je i prva i zadnja. U cenu proizvodnje ušle su sve krađe bakra, zlata, pare, opreme, kriminala, korupcija itd. To je ta višebojna i prekrasna slika o RTB Bor. Nadam se da će prodajom da se privređivanje RTB Bor ukoloteći u zakonske tokove materije, energije, a pogotovu, kapitala, a bez Sose?

  2. РТБ БОР-у ПРИБЛИЖАВА СЕ “БАКАРНО” СУНЦЕ!?

    Охрабрујућа вест за боране, очекује их производња бакра од 250.000 тона бакра. До сада је топионица произвела историјски највише у 1990. години и то: 174.257 тона анодног бакра и 151.395 тона катодног бакра. Садашња производња анодног бакра се приближава на 80.000 тона. Уколико Kинези хоће да подигну производњу бакра, морају да повећају капацитете у пирометалургији и електролитичкој рафинацији. За тај посао, ако желе да им пропадне, нека ангажују свестраног и свемогућег зналца, садашњег челника РТБ Бор, Спасковског. Он је префарбан свих боја и спреман да измисли само немогућег у могућем, наравно као бајколажа и хвалоспев, који сада имају прођу код актуелне власти.

  3. Охрабрујућа вест за боране, очекује их производња бакра од 250.000 тона бакра. До сада је топионица произвела историјски највише у 1990. години и то: 174.257 тона анодног бакра и 151.395 тона катодног бакра. Садашња производња анодног бакра се приближава на 80.000 тона. Уколико Kинези хоће да подигну производњу бакра, морају да повећају капацитете у пирометалургији и електролитичкој рафинацији. За тај посао, ако желе да им пропадне, нека ангажују свестраног и свемогућег зналца, садашњег челника РТБ Бор, Спасковског. Он је префарбан свих боја и спреман да измисли само немогућег у могућем, наравно као бајколажа и хвалоспев, који сада имају прођу код актуелне власти. РТБ БОР-у ПРИБЛИЖАВА СЕ “БАКАРНО” СУНЦЕ!?

Comments are closed.