NEMAČKOJ HITNO POTREBNI RADNICI: Ova zanimanja su NAJTRAŽENIJA

Nemačka

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Broj nepopunjenih radnih mesta u Nemačkoj dostigao je rekordnu vrednost od gotovo 1,2 miliona u poslednjem kvartalu prošle godine.

Institut za istraživanje tržišta rada (IAB) u Nirnbergu ističe da je najveća potražnja za radnicima u prerađivačkom i građevinskom sektoru.

Nemačka građevinska preduzeća u ovom trenutku traže oko 100.000 radnika različitih profila.

Manjak stručnjaka, međutim, beleži se u gotovo svim sektorima, a među najtraženijim zanimanjima su elektrotehničari, mehatroničari, medicinski tehničari, programeri, inženjeri svih profila, kao i klasični zanati poput limara, vodoinstalatera.

VERBALNI SUKOB VUČIĆA I IZETBEGOVIĆA: Bakir ne iznosi ISTINU, Srbija nije tražila..

Tradicionalno je jaka potražnja i za medicinskim osobljem, a u poslednje vreme vlada i velika nestašica instruktora vožnje, što je u vezi sa nestašicom vozača autobusa i kamiona.

Podsetimo, nemački sindikati i poslodavci nedavno su postigli dogovor o većim platama i boljem radnom vremenu, i tako okončali spor koji je doveo do niza štrajkova krajem januara i početkom februara.

KOMENTARI BRITANACA O ROĐENJU SRPSKOG PRINCA: Srbi su jezivi ljudi, krune su im stvarne kao i njihova kraljevina…

Dogovoreno je povećanje plata od 4,3 odsto od 1. aprila, kao i mogućnost fleksibilnijeg radnog vremena.

Radnici će imati pravo da smanje radno vreme na do 28 časova nedeljno tokom najviše dve godine, što je bio zahtev sindikata, dok će poslodavci moći da angažuju više radnika na 40-očasovnim radnim nedeljama nego do sada.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Dnevnik.hr)