NEĆETE UĆI NIKADA U EU! Hrvatska SPUŠTA RAMPU Beogradu, ali ni mi nismo ostali dužni

Srbija

Foto: Pixabay

Vuk dlaku menja, ali ćud nikada! Baš po toj narodnoj se može gledati i ponašanje Hrvatske u EU, jer su ponovo nakon perioda “mirovanja” zapretili blokadom Srbiji na njenom evropskom putu.

Izjave koje je dala predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović da će nastaviti da traži od Srbije, ali i od kolega iz EU i Evropske komisije, da se Beogradu ne gleda kroz prste u pregovorima o članstvu ukazuju na nove blokade Zagreba.

– Strategija proširenja Evropske unije, kao uslov za članstvo, postavlja i rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, kojih je mnogo između Hrvatske i Srbije – granice, manjine, pitanje nestalih i arhiva, sukcesije, univerzalne jurisdikcije. Niko ne treba da se zavarava da će izbeći njihovo rešavanje. Istrajaćemo na tome – poručila je hrvatska predsednica.

To je bio dovoljan signal da hrvatski poslanici u Evropskom parlementu spuste rampu za Beograd, a istini za volju to su i jedva čekali. Tako se Srbija našla pred novim, a za neke starim problemom a zove se Hrvatska.

Vojska Srbije UPOZORILA KFOR: Nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje nad Srbima, po ugledu na pogrom 2004. godine

– Zanimljivo mi je tumačenje koje smo čuli iz Hrvatske, i to od najvišeg zvaničnika te zemlje (predsednice Kolinde Grabar Kitarović), i nekadašnje hrvatske ministarke za EU, u pogledu obaveze rešavanja bilateralnih pitanja pre pristupanja Srbije EU i implikacija na poglavlja 23 i 24, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Naime, navela je ministar, bilateralno po svom značenju podrazumevajuće se odnosi na dve strane u nekom odnosu, procesu, relaciji, te je nejasno i zabrinjavajuće da jedna od strana, zbog toga što je članica EU podrazumeva da je bilateralno zapravo samo forma i uobičajeni i učestali element EU diplogovora, a da su izgleda podrazumevajuće obaveze samo na jednoj strani, onoj koja ima aspiraciju članstva.

Znači, članstvo u EU neke od država izgleda vide kao eskapizam i amnestiju od sopstvenih nerešenih obaveza u oblasti manjina, povratka imovine, vladavine prava, procesa pomirenja, ocenila je Jadranka Joksimović.

Proces pregovora i poglavlja ne služe i nisu skrojena tako da u njih svako ubacuje svoje bilateralne zahteve prema kandidatu, zato i služe bilateralne platforme da bi se izbegla takva do krajnosti uslovljavajuća budućnost procesa pregovora.

Joksimović je podsetila da je, uostalom, Srbija poglavlja 23 i 24 na jedvite jade nakon jednog neuviđavnog ponašanja upravo Hrvatske, otvorila u julu 2016. godine. Naime, tokom holandskog predsedavanja EU, u prvih šest meseci 2016, postojala je dobra volja članica i Holandije da se do kraja juna, tj. do kraja njihovog predsedavanja, otvore poglavlja 23 i 24. Delegacija, na čelu sa mnom, otputovala je u Brisel, gde smo po dolasku saznali da je Hrvatska ipak odustala od davanja saglasnosti, što je izvanredno diplomatski nepriličan potez.

EU

Foto ilustracija: Telegraf

Poglavlja su otvorena tri nedelje kasnije, u julu 2016, početkom slovačkog predsedavanja, i otvaranju je prisustvovao tadašnji premijer (Srbije Aleksandar Vučić) upravo radi značaja koji Srbija pridaje ovim poglavljima.

Dramatično upozorenje predsednika Srbije!

Dakle, mene ne čude ovakve najave iz Hrvatske, ali evropejstvo mora da se trenira, nekome izgleda treba duže da postane članica u punom smislu praktikovanja evropskih vrednosti, čak i kad je formalno u članstvu, nekome ne treba ni članstvo da bi se ponašao u skladu s principima poštovanja dogovora, rešavanja u dobroj veri i dijalogom, a otvorenih pitanja i slobode u društvu za sve, zaključila je Jadranka Joksimović.

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)