NE ZNA GDE UDARA! Optužio EU da zatvara oči pred “akcijama” Beograda protiv Prištine (INFO)

Kosovo

Foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Premijer privremenh prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj uputio novo pismo evropskoj trojci, u kojem je nastavio sa optužbama na račun EU i Srbije – Evropsku uniju optužio je da zatvara oči pred navodnim akcijama Beograda protiv Prištine, a Beograd da ne sprovodi Briselski sporazum.

Haradinaj je uputio pismo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i komesarki za trgovinu EU Sesiliji Malstrom, a pošto je prethodno odbio njihov predlog za rešenje trgovinskog spora sa Beogradom.

Haradinaj, međutim, uz ove optužbe nije naveo koje su to navodne akcije Srbije, niti u čemu Beograd nije sproveo Briselski sporazum, a u čemu Priština jeste. Prema njegovim rečima, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU je vredniji od dijaloga sa Srbijom.

“Ponašanje Srbije prema Kosovu, uključujući i stalno odbijanje primene Briselskog sporazuma se ne samo ignoriše, već je Srbija dobila finansijsku pomoć i otvaranje novih poglavlja. Ja bih da podsetim da je naš Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ugovor koji vredi mnogo više od dijaloga sa Srbijom”, napisao je Haradinaj.

Haradinaj kaže i da je upravo tokom njihovog rada u EK Evropska unija “prestala da bude neutralna” kada je reč o sporazumima Beograda i Prištine. On tvrdi da je njegova vlada stalno radila na uspostavljanju održivih odnosa sa Srbima na Kosovu i drugim manjinama, kao i da su ti napori, navodi, “počeli da daju svoje rezultate”.