NE TERAJTE NAS U RAT! Vučić: Ako nas saterate u ugao, moraćemo da se branimo

predsednik

Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je juče kazao da je očigledno da Amerikanci hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je Kosovo za njih nezavisna i suverena država

Ukoliko bi misija UN otišla s KiM, a Albanci formirali svoju armiju, Srbija ne bi imala izbora sem da štiti svoju zemlju, poručio je predsednik Srbije.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru UN u kom traži da se Unmik povuče s Kosova. Ukoliko bi se Unmik povukao, a Kosovo formiralo vojsku, to bi, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dovelo Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo, osim da štitimo svoju zemlju.

Sagovornici Kurira ocenjuju da Vučićeve reči nisu pretnja, već upozorenje da nećemo dozvoliti kosovsku “Oluju”.

Teška pozicija

Vučić je juče kazao da je očigledno da Amerikanci hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je Kosovo za njih nezavisna i suverena država. On je zamolio SAD da kada donose odluke, koje su možda u skladu s njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i mira na zapadnom Balkanu.

ĆORSKOKAK BEZ IZLAZA: Vučić upozorio na katastrofalne posledice ako Kosovo uđe u Interpol

– Odlazak Unmika, kao i formiranje vojske Kosova, doveo bi Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlju – rekao je Vučić nakon sastanka s austrijskim kolegom Aleksanderom van der Belenom.

Predsednik Srbije je kazao da se nada da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju i dodao i da bi formiranje vojske Kosova predstavljalo veliki i gotovo nerešiv problem i za Srbiju i za region.

– Molim i američke partnere da vode računa o tome. Oni su silni, jaki, veliki, mi mali, ali kad vas neko satera u ugao, ne da vam izlaz, kao pacov u uglu, vi morate sa sve četiri da se branite. Nemojte da nas dovedete u tu situaciju, da nemamo šta drugo da radimo nego da se štitimo – poručio je Vučić i dodao da ne postoji nijedan međunarodni pravni akt koji dozvoljava formiranje vojske Kosova.

Ne pretimo

Prema oceni Zorana Dragišića sa Fakulteta za bezbednost, izjava predsednika je na mestu i upozoravajuća, ne preteća.

KONAČNO UTVRĐENO: Ko je ukrao 204 sanduka zlata iz Srbije tokom II Svetskog rata! (FOTO)

– Za nas bi formiranje vojske Kosova bilo apsolutno neprihvatljivo, a Unmik i Kfor su jedine snage kojima Srbi mogu da veruju da će ih zaštititi. Vučićeva izjava je upozoravajuća, on kao vrhovni komandant zna situaciju na terenu. Ukoliko bi neko pokušao ono što su kosovski političari dosad govorili, da sprovede nekakvu kosovsku “Oluju”, koja bi podrazumevala proterivanje preostalog srpskog stanovništva, nema nikakve sumnje da bi Srbija tada, i to je Vučić i rekao, intervenisala svim svojim kapacitetima kojima raspolaže. To bi bila situacija u kojoj bi Srbija bila saterana u ćošak – navodi Dragišić i dodaje da ovo nije huškanje na sukob.

– Vučić je poslao jasnu poruku da u tom slučaju Srbija neće sedeti skrštenih ruku i da će upotrebiti sve kapacitete da zaštiti srpsko stanovništvo – ističe on.

Orhan Dragaš s Međunarodnog instituta za bezbednost kaže da je inicijativa SAD u skladu s njihovom politikom, ali da ne veruje da ima šanse da uspe, budući da veći deo UN, kao i dve stalne članice SB nisu priznali kosovsku nezavisnost.

VREME JE DA OTVORIMO OČI: Jeziva slika Jovana Memedovića koju Srbija odbija da vidi (FOTO)

– Loše je što ovakva inicijativa dolazi u momentu veoma jakih napora da se dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo, u čemu Srbija i njen predsednik Vučić imaju izuzetno konstruktivnu ulogu. Eventualno izmicanje pitanja Kosova iz okrilja UN, pa i povlačenje Unmika bilo bi veoma loše za interese Srbije i u tom slučaju neminovna je naša oštra i snažna diplomatska akcija – naveo je Dragaš.

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso, Kurir, K.B.)