Ne otkrivajte svoj PIN nikome! Evo i zašto…

Čuvajte svoj PIN

Jedan bračni par odlučio da ispriča javnosti kako je naseo na neverovatno uverljivu telefonsku prevaru i ostao bez dinara.

Jedan britanski bračni par je samo jedan telefonski poziv koštao neverovatnih 7.000 funti, piše DailyMail.

Sve je počelo u petak uveče. Telefon je zazvonio, supruga se javila a osoba koja je zvala predstavila se kao policijski inspektor Džejn Sejmur”, kaže neimenovani Britanac.

On kaže da je takozvana inspektorka pitala njegovu suprugu da li je tog dana bila u dve Apple-ove radnje u Londonu koja su poprilično udaljene jedna od druge. Kada je žena odgovorila da nije, inspektorka je rekla da je neko kupovao skupe stvari u tim radnjama koristeći njenu kreditnu karticu i da su kupovine obavljene u razmaku od četiri minuta.

Svesna da je nemoguće stići od jedne radnje do druge za tako kratko vreme, žena je poverovala inspektorki koja joj je rekla da je neko najverovatnije klonirao njenu karticu.

[adsenseyu4]

Osmišljeno do detalja

Supruga me je zvala i zamolila da pričam sa inspektorkom koja me je odmah upitala da li su sve kartice kod nas. Kada sam odgovorio da jesu rekla je da je najverovatnije neko upao u sistem i pokrao sve podatke o karticama”, dodaje Britanac.

Inspektorka je savetovala da mu ona odmah blokira kartice, i da se pokrene policijska istraga. Britanac je postao sumnjičav jer mu je bilo nelogično da zahteva da se blokiraju sve kartice koje imaju. Inspektorka kao da je osetila sumnju u njegovom glasu rekla mu je da pozove policiju da je proveri, što je i učinio.

“Prekinuo sam vezu, ponovo podigao slušalicu i pozvao policiju. Sve je delovalo normalno. Normalno je telefon zvonio, službenik se brzo javio i prosledio moj poziv u odeljenje gde je inspektorka rekla da radi gde su me kasnije povezali sa njom”.

Nikada ne otkrivajte svoj PIN

Inspektorka je rekla će odmah blokirati kartice samo da joj je potreban PIN.

“Oklevao sam. Znate da PIN ne sme niko da zna, međutim ona mi je rekla da ne moram ni da joj kažem PIN već samo da ga ukucam na telefonu a tehnička ekipa će proslediti elektonske informacije. Kasnije sam shvatio da je snimila ton.”

Nakon jednočasovnog razgovora sve je bilo gotovo. Inspektorka je obećala da će poslati kurira po kartice, i da će im u roku od tri dana stići nove.

[adsenseyu4]

Kurir je došao posle nekoliko minuta, a bračni par je u koverti predao kartice i nadao se najboljem. Međutim, inspektorka ih je ponovo pozvala da ih obavesti da im “upravo” neko povlači novac sa računa.

Kako je razgovor tekao, inspektorka je nabrajala lokacije bankomata na kojima se navodno podiže novac. Za to vreme su lopovi sa pravim karticama i PIN kodovima zaista i pokrali novac sa svih računa a bračni par je, obuzet inspektorkom i verujući da je sve uredu, zaboravio da nazove banke.

Ujutro kada su pozvali policiju da bi se čuli sa inspektorkom shvatili su da je sve prevara. U pravoj policiji su im rekli da ta inspektorka ne postoji i da nažalost nisu prvi koji su naseli na ovu prevaru.

Na sreću ovog bračnog para, banke su imale razumevanja i vratile im pokradeni novac.

(Daily Mail)

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. russell
  2. adrian

Comments are closed.