NATO nam vraća KONTROLU VAZDUŠNOG PROSTORA nad KiM (INFO)

Foto: Dnevna.rs /pixabay

Foto: Dnevna.rs /pixabay

Predstavnici naše zemlje i delegacija NATO sastaće se u sedištu Alijanse 14. decembra. O kontroli vazdušnog prostora u Briselu razgovarali Vučić i Stoltenberg

DELEGACIJA Vlade i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore sprema se za sastanak koji će se 14. decembra održati u sedištu Alijanse u Briselu, a na kome će se razgovarati i o kontroli donjeg sloja vazdušnog prostora nad Kosovom i Metohijom i mogućnosti da se ono vrati u naše ruke – saznaju “Novosti”.

[adsenseyu4]

Nebo nad južnom pokrajinom, od 1999. godine, prema Kumanovskom sporazumu, kontroliše KFOR i za donji deo vazdušnog prostora (ispod 8.000 metara) nadležan je komandant misije NATO, a u praksi taj deo posla obavlja prilazna kontrola letenja sa tornja u Prištini.

– Naši zahtevi su spremni i stav je sasvim jasan. Učinićemo sve da branimo naš prostor – izjavio je za “Novosti” Radojica Rovčanin, direktor SMATSA (Kontrole letenja Srbije i Crne Gore), koji će biti na pomenutom sastanku u Briselu.

Da Beograd i čelnici NATO razmatraju ovu temu, potvrdio je i premijer Aleksandar Vučić koji je u sredu posle sastanka sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom rekao da se razgovaralo o donjem sloju vazdušnog prostora na KiM, da će se eksperti obeju strana uskoro sastati i da veruje da će biti pozitivnih rešenja.

Što se tiče gornjih slojeva vazdušnog prostora, KFOR je 2014. godine kontrolu delegirao mađarskom “Hungarkontrolu” koji ima ugovor na pet godina, a po njegovom isteku očekuje se novi javni poziv za “kontrolora”, na koji može da se javi i SMATSA.

Kako je za naš list ranije izjavio Rovčanin, bilo bi prirodno da naša kontrola letenja povrati punu kontrolu vazdušnog prostora nad KiM, jer za to ispunjava sve tehničke, organizacione i kadrovske uslove, a njihove usluge bi bile jeftinije u odnosu na druge provajdere, ali takav aranžman moraju da dogovore predstavnici naše zemlje i međunarodnih institucija.

STATUSNO PITANjE

PITANjE kontrole donjeg dela neba, Beograd, inače, smatra statusnim. Pa je, povodom pokušaja Prištine da ovu temu “uvuče” u briselski dijalog prošle godine, Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, izjavio da se ono tiče “suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, a da je pozicija Srbije u vezi sa tim definisana Ustavom.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:D. R. ĐOĐEVIĆ,Novosti.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]