NAPETA ATMOSFERA NA KOSOVU: Policija prati kolonu vozila koja je došla iz Srbije!

Kosovo

Foto: rojters

Na Kosovu se danas obeležava Vidovdan, uz pojačane mere bezbednosti, naročito do i oko mesta gde će raznim manifestacijama biti obeležen ovaj praznik, poput Gračanice i Gazimestana…

Od jutros nikakvih incidenata nije bilo, ali je atmosfera napeta, naročito imajući u vidu pojačan broj pripadnika policije.

Kako navode prištinski mediji, a posle jučerašnje informacije o zabrani ulaska ministru odbrane Aleksandru Vulinu u južnu srpsku pokrajinu, jedinice takozvane kosovske policije ROSU krenule su put severa Kosova.

PRLJAVI VEŠ IZLAZI NA POVRŠINU: Otkrivene Muslinove reči koje su najavile krah, i to u Rusiji!

Iako su se pojavile spekulacije da bi upravo ovo mogao da bude razlog za “pojačanu borbenu gotovost”, zamenik komandanta policije za severni region Besim Hoti rekao je da Vulinova zabrana uopšte nije razlog tome, već da policija prati kolonu vozila koja je došla iz Srbije za Vidovdansku gozbu u Gračanici i Gazimestanu, i da je razlog tome bezbednost.

Govoreći o zabrani, Hoti je naveo da je to odluka vlade i da će se pripremiti.

– To je odluka vlade, a policija je mora sprovesti – dodao je on.

PRECENIO SEBE? Evo kako je Sergej Milinković-Savić ocenio svoje igre na Mundijalu

Međutim, da bi zabrana uslaska srpkom ministru vojnom mogla da bude povod za incidente, smatraju pojedini zvaničnici tzv. vlade. Oni čak govore i o potencijalnom pokušaju ulaska na Kosovo i Metohiju bez dozvole.

To je na svojoj Fejsbuk stranici naveo Jetlir Ziberaj, savetnik takozvanog kosovskog šefa diplomatije Bedžeta Pacolija. On je naveo i da su međunarodni partneri svesni svih aktivnosti koje će takozvana država Kosovo preduzeti.

– Za svaku provokaciju koja se desi, posledice će snositi Beograd jer ih on izaziva. Međunarodni partneri su obavešteni o svakoj od naših akcija. Pored zavera koje se redovno stvaraju, vrlo je jasno da ilegalni ulazak bilo koga na teritoriju Kosova podrazumeva sprovođenje zakona od strane kosovske policije – napisao je on.

Ministar Vulin je jedini srpski zvaničnik kome je zabranjen ulazak u pokrajinu, ali će zato danas, prema zvaničnim najavama, na Kosovu i Metohiji biti direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako navodi portal “Bota sot”, oko 50 pripadnika tzv. kosovskih specijalnih policijskih snaga stacionirano je u bazi specijalne jedinice “Belveder” u Mitrovici, gde čekaju naređenje da intervenišu u slučaju potrebe.

OGLASIO SE DUŠKO TOŠIĆ: Evo šta je rekao posle izostanka protiv Brazila!

Iako nije navedeno šta je razlog za zabranu ulaska Vulinu, kosovski mediji pišu da bi to mogli da budu njegove “nacionalističkih izjava protiv Kosova”.

Inače, tzv. kosovska policija je juče saopštila da je pripremila poseban operativni plan kako bi garantovala javnu bezbednost pre i posle obeležavanja pravoslavnog praznika Vidovdana.

Kako se dodaje, policija je preduzela sve potrebne mere za održavanje javnog reda i mira, sprovođenje zakona, kao i povećanje mera bezbednosti.

praznik

Foto: wikipedia

– U cilju garantovanja slobode i slobodnog kretanja za sve građane, na lokacijama gde budu ograničenja, potpune ili delimične blokade određenih putnih pravaca, u područjima gde se smatra da će se održavati razne manifestacije, kao što su Priština, Gračanica, Gazimestan, angažovaće se dovoljan broj službenika policije – navedeno je u saopštenju.

Povodom Vidovdana više događaja organizovano je u Gračanici, gde se održava centralna manifestacija. Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9 sati, a parastos se na Gazimestanu biće služen danas u 13 časova.

Takođe, u 13 sati u Kosovskoj Mitrovici Đurić i Šarčević će prisustvovati Svečanoj akademiji povodom Dana Univerziteta, nakon čega će uručiti 40 laptopova i pet tableta Univerzitetu.

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs)