NAJVEĆI SRPSKI PARADOKS U 21. VEKU: Siromašna Srbija finansira zdravstveni sistem mnogo bogatijih Nemaca

lekar

Foto ilistracija: Promo

Siromašna država Srbija skupo plaća školovanje lekara koji sve češće završavaju u bogatoj državi Nemačkoj, dok ta ista Nemačka sistematski školuje manje lekara nego što joj treba jer joj je jeftinije da privlači gotove kadrove iz siromašnijih zemalja.

To je najveći srpski paradoks 21. veka – siromašni Srbi finansiraju zdravstveni sistem mnogo bogatijih Nemaca. Paradoks koji ćemo teško rešiti u dogledno vreme, jer je jasno da pukim kresanjem troškova za školovanje lekara ništa ne rešavamo. Najbolji bi i dalje išli put Zapada u istom broju.

“Poreske obveznike u Nemačkoj visoko obrazovanje medicinara na državnim fakultetima, na kojima se inače ne plaća školarina, staje prosečno oko 200.000 evra. Dovođenje lekara sa strane je, dakle, ujedno i vežba u štednji, omiljenoj nemačkoj disciplini”, piše dugogodišnji novinar “Dojče velea” Nemanja Rujević u tekstu “Stetoskop u koferu” za portal “Mašina”.

[adsenseyu5]

Kako piše Rujević, u Nemačkoj se godišnje nudi svega između devet i deset hiljada brucoških mesta za studije medicine, iako u pravilu konkuriše pet do šest puta više kandidata. Prijem je rezervisan samo za odlikaše. Rezultat toga je da Nemačka ima tek 11,3 svršenih studenata medicine na 100.000 stanovnika – daleko manje od Srbije (17). Ali istovremeno, naspram 288 lekara na 100.000 stanovnika u Srbiji, u Nemačkoj ih ima 410!

Među lekarima iz inostranstva koji su došli u Nemačku prošle godine je 218 iz Srbije, piše Rujević. Zarade medicinskog osoblja u Nemačkoj nominalno su pet do šest puta veće nego u Srbiji, što nudi tri do četiri puta veću kupovnu moć.

UKOLIKO MI NE VRATE KUĆU, DIĆI ĆU SE U VAZDUH JER NEMAM ŠTA DA JEDEM: Penzionerka traži iseljenje Ružice Đinđić

“U državnim i univerzitetskim bolnicama u Nemačkoj postoje precizni kolektivni ugovori. Tako lekar na specijalizaciji mesečno zarađuje oko 4.300 evra bruto, specijalista 5.800 evra, načelnik odeljenja 7.300 evra – sve to bez dodataka za prekovremene sate, rad vikendom ili praznicima. Negovatelji kao početnici mogu dobiti oko 2.000 evra bruto”, piše Rujević.

Takođe, poslodavci u nemačkim klinikama i staračkim domovima redovno hvale srpski sistem obrazovanja medicinskih radnika jer je veoma sličan nemačkom.

“Ono što medicinske sestre rade u Srbiji slično je onome što se radi u Nemačkoj, a i kulturna matrica je slična. U Srbiji je četvorogodišnje obrazovanje vrlo dobro, veliki je udeo teorijske obuke. Doduše, nešto je manje prakse nego u Nemačkoj, ali kako je posao sličan, to se brzo izniveliše”, rekla je Anet Laban, šefica Uprave bolničkog osoblja Univerzitetske klinike u Rostoku za “Dojče vele”.

[adsenseyu1]

Na posletku, upozorava Rujević, “jasno je da finansiranje školovanja lekara javnim novcem nije u javnom interesu građana Srbije – ukoliko ti lekari na kraju leče Nemce, Švajcarce ili Norvežane”.

“Jasno je da bogatije zemlje crpe ljudske resurse siromašnijih, baš kao što preko nametnutih koncesija odnose rudna bogatstva. Jasno je i da se ljudima koji spakuju stetoskop i odu ne može previše zameriti što su digli ruke. Dok ne ostare čekajući svetsku revoluciju radije idu u Nemačku, gde se primopredaja smene u mnogim bolnicama uveliko odvija na srpskom jeziku”, piše Rujević.

Šta činiti?

Jasno je da će Srbija i dalje plaćati školovanje najboljih studenata medicine, ali se postavlja pitanje da li za novac koji ulaže u njihovo školovanje može na bilo koji način da ih motiviše ili obaveže da ostanu ovde? Ili da makar u slučaju odlaska u inostranstvo refundiraju iznos svoje školarine? Prema rečima prof. dr Petra Bulata, prodekana za nastavu Medicinskog fakulteta, tako nešto ne bio bilo “ni fer ni korektno”, jer ne možete na taj način uslovljavati studente samo jednog fakulteta.

Biciklista je ugledao napuštenog psa sa džakom u ustima. Ono što je našao unutra nateraće vas da se naježite (VIDEO)

Nije fer usloviti samo studente medicine

– Kao što odlaze lekari iz zemlje, tako odlaze i inženjeri. Ne bi bilo fer tražiti samo od lekara da vrate novac od školovanja. To bi onda trebalo tražiti od svih koji odlaze da rade u inostranstvo. Međutim, za specijaliste postoje neki uslovi koje moraju da ispune prema zdravstvenoj ustanovi koje ih upućuju na specijalizaciju. Određeni period moraju da rade u toj ustanovi, a ako se odluče da ranije odu, moraju da plate ceo iznos speicjalizacije, što nije nimalo jeftino – objašnjava prof. dr Bulat.

Dr Bulat se, međutim, boji da ćemo uskoro ostati bez lekara, jer mladi lekari ne mogu brzo da se zaposle u našoj zemlji.

– Za godišnjicu Medicinskog fakulteta, četvoro izvanrednih studenata dobilo je diplome. Oni ne samo da imaju prosek 10, već su se usavršavali u inostranstvu, pisali radove. Takvim studentima bolje da smo umesto diploma dali parče papira i olovku kako bi upisali ime ustanove u kojoj bi želeli da rade. Bar najbolje da možemo ovako da nagradimo. Oni bi za svaki kolektiv bili osveženje – objašnjava dr Bulat.

[adsenseyu5]

Modernizacija zdravstvenog sistema, veće plate

U kabinetu premijerke Ane Brnabić za “Blic” kažu da je teret mera fiskalne konsolidacije, koje su bile nužne da bismo pokrenuli našu ekonomiju, podneli i lekari i medicinsko osoblje jer su i njihova primanja bila smanjena.

– Jedan od prioriteta Vlade je konstantno unapređenje situacije u zdravstvu. Ulaganje u infrastrukturu, opremanje i modernizaciju zdravstvenog sistema su izuzetno važni i za to su u prethodnom periodu uložena velika sredstva. Još jedan od prioriteta je ulaganje u ljudske resurse. Važno je reći da je u zdravstvenom sektoru određeni jaz nastao i zbog desetogodišnje zabrane odobravanja specijalizacija u našoj zemlji – kažu u kabinetu premijerke Brnabić.

DEČAKA IZ UŽICA DELILI MINUTI OD SMRTI: Doktor koji ga je pregledao našao se u NAJTEŽOJ SITUACIJI u dugogodišnjoj karijeri!

Zbog toga ie samo ove godine odobreno 870 specijalizacija i užih specijalizacija. Takođe, Vlada je odobrila zapošljavanje oko 4.000 medicinskih radnika u zdravstvenim ustanovama. Zaposlenima u tom sektoru plate će takođe biti povećane za 10 posto, navode u kabinetu premijerke Brnabić.

Odobravanje novih specijalizacija i zapošljavanje

U Ministarstvu zdravlja kažu za “Blic” da je strateško opredeljenje da zapošljavanjem i usavršavanjem mladih medicinskih stručnjaka zdravstveni sistem Srbije zaista dobije nove generacije uspešnih lekara.

[adsenseyu1]

– Zbog toga smo otpočeli sa programom zapošljavanja mladih lekara i odobravanja specijalizacija, uz promenjene kriterijume, odnosno ukidanje ranijih izričitih uslova za specijalizaciju od dve godine staža i uvođenje volonterskih specijalizacija. Rezultat toga je da je od septembra 2014. godine do danas zaposleno 8.846 zdravstvenih radnika i odobreno ukupno 5.591 specijalizacija, i u narednom periodu možemo očekivati priliv novih, mladih specijalizanata u naš zdravstveni sistem. Da li će to sprečiti eventualne odlaske pojedinih lekara u druge zemlje?

ISPOVEST JEDNE SRPKINJE: Zbog ZAVETA koji mi je važniji od svih CRKVENIH PRAVILA spremam MRSNOG Svetog Nikolu

-Lekari, usled ekonomskih zakona tržišta, odlaze i iz najvećih i ekonomski najsnažnijih zemalja sveta, poput Nemačke, kojoj lekari nedostaju usled odlaska u bogate arapske zemlje, SAD i druge, ali mi ćemo nastaviti da činimo sve da naši lekari budu motivisani da ostanu i rade kod nas – kažu u Ministarstvu zdravlja.

TRIK KOJI ĆE VAM UŠTEDETI NOVAC: Stavite foliju iza radijatora i gledajte kako se dešava magija

U Ministarstvu zdravlja kažu sa su “svesni činjenice da je naš zdravstveni sistem dospeo u zaista nezavidnu situaciju u periodu pre 2014. godine, usled odsustva održive i strateški usmerene kadrovske politike u zdravstvu”.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: Sonja Todorović,Blic.rs)

[adsenseyu2]