NAJNOVIJI PODACI: Još 7 zaraženih do jutros u 8 sati u Srbiji, dosad ukupno 55

virus

Foto: AFP

Do 8 časova  16. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je  ukupno 301 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije objavilo je najnovije podatke o broju zaraženih korona virusom u našoj zemlji.

U Republici Srbiji je do 8 časova 16. marta 2020. godine registrovano ukupno 55 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 16.03.2020. godine testirani su uzorci 18 osoba od kojih je 7 pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus.

Do 8 časova  16. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je  ukupno 301 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Juče je predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić uveo vanredno stanje na teritoriji naše zemlje. Predsednik je rekao da neće raditi škole, vrtići i fakulteti, i pozvao je građane, pogotovo starije sugrađane da dobro obrate pažnju na svoje akcije i ostanu kod kuće.

VRHUNAC EPIDEMIJE: Ovaj dan je ključan za sve građane Srbije

Inkubacija, simptomi i prevencija

Infekcija novim korona virusom ima inkubacioni period između 1-14 dana. Studija objavljena u “Žurnalu Američkog medicinskog udruženja” otkrila je novi dokaz da se virus može širiti asimptomatično. Stručnjaci su procenili da svaka zaražena osoba tokom epidemije u proseku inficira još dve do tri osobe.

Infekcije korona virusom imaju širok spektar simptoma, uključujući groznicu, kašalj, kratak dah i poteškoće s disanjem. Blaži slučajevi uzrokuju simptome poput prehlade, dok teži mogu dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog oboljenja, prestanka funkcije bubrega i smrti.

Najbolja lična prevencija je često pranje ruku i dezinfekcija površina, nošenje zaštitnih maski na licu i rukavica u javnom prevozu i ustanovama.

   

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com)