NAJNOVIJA VEST: Bundestag dao ZELENO SVETLO za otvaranje poglavlja

glasanje

Foto: bundestag.de

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga danas je na vanrednoj sednici dao zeleno svetlo za otvaranje prva dva poglavlja u pristupim pregovorima Srbije i Evropske unije, saopštila je Fondacija Konrad Adenauer.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Gunter Krihbaum kancelarki Angeli Merkel u pismu je saopštio da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u Nemačkoj.

– Ovo je jasan signal za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan – rekao je Krihbaum.

[adsenseyu5]

Krihbaum je posle sednice odbora rekao je da je za Bundestag jako važno bilo što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izveštaj Evropske komisije o Srbiji zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

On je dodao da je odlazak Vučića u Srebrenicu bio vrlo važan gest.

Krihbaum je rekao da je Srbiji mesto u Evropi i da Nemačka očekuje da “Srbija nastavi da korača tim putem.”

Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije, tako i u reformi pravosuđa.

Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture, navodi se u saopštenju.

Prvo će biti otvorena poglavlja 35 i 32, koja se odnose na Kosovo i Metohiju i finansijsku kontrolu, a ubrzo potom i poglavlja 23 i 24, vezana za pravosuđe i bezbednost.

Evropska komisija preporučila je u novembru otvaranje poglavlja na Mađuvladinoj konferenciji krajem godine.

[adsenseyu1]

(Tanjug, Beta)