NAJKONTROVERZNIJA NAMIRNICA: Da li je maslac ZDRAV ili ŠTETAN

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Retko koja namirnica izaziva toliko kontroverzi kao puter.

Često je nezaobilazan sastojak kolača i torti, ali važi za namirnicu koja ne spada u najzdravije.

Zato su obavljena mnoga istraživanja, a na Univerzitetu Tafts su u junu ove godine dokazali da kašika putera dnevno smanjuje rizik od dijabetesa. Odmah su se na to istraživanje nadovezali naučnici sa Univerziteta Harvard s podatkom da puter povećava rizik od srčanih oboljenja za osam odsto.

[adsenseyu4]

Kao odgovor na sve to, istraživači koji su sproveli prvobitnu studiju su rekli da puter ipak treba izbegavati.

Da se ovoj zavrzlami ne nazire kraj, pokazala je nedavna norveška studija, koja kaže da puter značajno povećava nivo dobrog holesterola. Eksperiment nad 38 muškaraca pokazuje da je ova namirnica odlična za skidanje masnih naslaga oko struka, ali i da su se ispitanicima poboljšali parametri u vezi sa krvnim pritiskom, trigliceridama i šećerom u krvi.

Njihov zaključak je bio da na zdravlje ne utiče unos masti i ugljenih hidrata, već kvalitet hrane koju konzumiramo.

Do sada su mnogi krivili zasićene masti za kardiovaskularne bolesti, jer povećavaju loš holesterol, ali ova studija je pokazala da to nije slučaj. I ne samo da ne povećavaju loš holesterol nego i dižu nivo dobrog holesterola u krvi.

Lekari su se ogradili da se ovo uglavnom odnosi na zdrave ljude, a da će naredne studije pokazati ko bi sve trebalo da pripazi na unos zasićenih masti. Oni dodaju i da je bolje brinuti o tome kako testa i slatkiši utiču na zdravlje ljudi, nego, recimo, puter.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Intermagazin.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]