‘NAJGORI JE PRAZAN KREVET’: Đetićima fale gosti, nude krevet i za 8 EUR (INFO)

more

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Na crnogorskom primorju praznih soba napretek iako je špic sezone. Gužve prave vikendaši i stranci koji imaju svoje kuće. Budvanski taksisti „deru” turiste

ŠPIC sezone je, a u privatnim sobama i apartmanima duž crnogorskog primorja praznih kreveta – napretek. “Julska rupa”, kako obično zovu slabiju posetu turista tokom prvog dela sedmog meseca potrajala je i duže od njenog “roka”.

[adsenseyu6] —Iz Turističke organizacije Budve saopštavaju da od Jaza do Buljarice boravi 60.000 turista, što je, kažu, “negde kao i lane”. Domaćini, oni koji se bave izdavanjem soba, ljuti su, jer se statistika i stvarno stanje veoma razlikuju. Gužve na plažama i šetalištima prave brojni vikendaši, ali i stranci i domaći koji imaju kuće i stanove duž obale. Uglavnom Rusi, ali i ljudi iz regiona.- Ne znam čemu služe procenti, kada gostiju nema – kaže Dragana Neković iz Budve. – Ceo stan mi je prazan, nikako da dođe prvi gost.

Žale se i domaćini iz Petrovca, Buljarice i drugih mesta, napominjući da su uglavnom puni hoteli, a da je u njihovim kućama i stanovima premalo gostiju.

Da je “oseka” prilična, svedoče i dileri, ulični prodavci soba, koji su ispunili trotoare oko gradskih bulevara u Budvi i drugim mestima. Sa “bedževima” na kojima piše “sobe, apartmani” jurišaju kao osice na automobile stranih registracija i tako prouzrokuju saobraćajne gužve, neretko i sudare. Sve u želji da popune prazne sobe gazdama koje su ih angažovale za ovaj posao, koji, inače, rade ilegalno.

Cene stoje i padaju. Gostima je skupo noćenje od 12 i 15 evra, pa oni čije su kuće prazne nude krevet i za 10 i 8 evra. Najgori je, vele, prazan krevet.

Optimisti, među kojima su najbrojniji oni koji se bave turističkom politikom, kažu da će najezda početi narednog vikenda.

TAKSISTI “DERU” TURISTE

Budvanski taksisti ove sezone svojim neprofesionalnim ponašanjem prave veliku turističku antipropagandu ovoj regiji. Događalo se da prevoz do Podgorice naplaćuju čak i 300 evra, da im tarifa za pređeni kilometar redovno varira od njihovog raspoloženja, pa iznosi jedan, tri, čak i sedam evra. Sat čekanja naplaćuju 40 evra, koliko i put od Bečića do Budve.

Inspekcija, koja kontroliše rad taksista, kaže da čini sve da uvede red, upozoravajući turiste da koriste samo taksi vozila sa budvanskim tablicama sa oznakom TX.

– Taksi služba je crna zona našeg turizma – kaže Dragan Ivančević, predsednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore i predsednik budvanskog Odbora CDU. – Ovu službu treba reorganizovati, ograničiti broj vozila, isključiti “divlje”, standardizovati njihov izgled.

Ivančević je upozorio i na lošu službu vodiča, uglavnom nestručnih improvizatora koji takođe nanose štetu turizmu na ovim prostorima i druge propuste koji utiču na smanjeni broj turista koji borave na moru.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: S. Gregović, Novosti)