“Nagli skok broja zaraženih i umrlih – preduslov za zabranu kretanja 24 časa”

epidemiolog

Predrag Kon, Foto: Tanjug/

Uvođenje 24-časovne zabrane kretanja nije potrebno, ukoliko građani budu disciplinovani, izjavio je epidemiolog predrag Kon.

Kon je za TV N1 rekao da je preduslov za uvođenje 24-časovne zabrane kretanja “ozbiljno pogoršanje situacije” i naveo je da to znači “nagli skok broja zaraženih i umrlih”.

“Teoretski i praktično potpuno je nemoguće ako 24 časa u 14 dana nema mogućnosti kontakta, da virus opstane. To bi imalo smisla ako bi došlo do naglog skoka i posledičnog povećanja umiranja, što nije nemoguće da se desi. To je poslednja varijanta”, kazao je on.

Doktor iz Kine tvrdi: Nošenje maske i pranje ruku nije dovoljna zaštita od korona virusa! Evo šta morate da radite svaki dan!

Kon je naveo da će se kroz pet ili sedam dana, koliko u 90 odsto slučajeva traje inkubacija, videti da li je u pitanju ozbiljniji pad novozaraženih, ili su brojevi posledica zagušenja na institutu Torlak.

On je kazao da se teže posledice zaraze virusom pojavljuju dve nedelje posle otkrivanja, što bi u slučaju skoka broja zaraženih značilo mnogo više ljudi na respiratoru, kao i onih kojima je život ugrožen.

   

(Dnevne.rs/Beta)