NADA MACURA UKAZALA NA KOBNU GREŠKU HAŠKOG SUDA: Praljku je moglo da se pomogne!

Praljak

Foto: telegraf/Printscreen/youtube

Smrt hrvatskog generala Slobodana Praljka koji je juče posle izricanja presude u Haškom tribunalu popio bočicu otrova, a kasnije u bolnici umro izazvala je pravu buru u javnosti.

Pored činjenice da je neko morao da unese bočicu sa otrovom i preda je Praljku, veoma sporna činjenica jekoliko brzo je hrvatskom generalu ukazana medicinska pomoć.

Kako su hrvatski mediji odmah juče objavili mišljenje toksikologa Franja Plavšića da lekarska intervencija nakon trovanja nije bila dovoljno brza, a brzina je u slučaju trovanja ključna, postavlja se pitanje zašto Slobodanu Praljku pomoć nije ukazana u što kraćem roku?

[adsenseyu5]

Portparol Hitne pomoći Nada Macura slaže se mišljenjem toksikologa i za “Espreso” kaže da je je Hitna pomoć morala da bude odmah obaveštena i da dođe što pre kako bi se pokojnom Praljku odmah ukazala pomoć.

– Bez obzira na to što je osuđen, kao lekar sa dugogodišnjim iskustvom Praljka smatram čovekom i mislim da je medicinska pomoć morala odmah da mu se ukaže. Što se tiče otrova sve zavisi od količine i toksičnosti, ali ako se sve uzme u obzir, da su sve mere odmah primenjene moglo mu se pomoći – rekla je Macura.

TEORIJA ZAVERE O SAMOUBISTVU: Ratni zločinac Praljak je živ, sve je izrežirano!?

Prema njenim rečima, ako naša Hitna pomoć odlazi na teren i intervencije kada su tako ekstremni događaji u pitanju na 8,9 minuta, a svi se hvale da je u Evropi ovaj prosek još bolji, onda je trebalo da reaguju za kraće vreme.

– Mora da je bio jak otrov, ali treba znati da za svaki otrov postoji antiotrov, ne postoji otrov koji ga nema. Moglo je da se izazove i povraćanje, slana voda se u tim trenucima daje. Da se to u ovom slučaju uradilo mogla je da se izbaci određena količina otrova.

[adsenseyu1]

-Lekar mora sve od sebe da da kada je pomoć ljudima u pitanju, ako se poštuje Hipokrat, mada su ga mnogi zaboravili. Praljak je bio snažan čovek, tako je delovao, čudno je da ukoliko mu je odmah ukazana medicinska pomoć nije preživeo – rekla je Macura.

STRAVIČNO UBISTVO U SREMU: Bratanica ugušila tetku koja je brinula o njoj ceo život

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: M.R.,Espreso.rs)

[adsenseyu2]