Načelnik štaba Kopnenih snaga SAD: Borbene sposobnosti američke vojske su na najnižem nivou u istoriji (INFO)

odierno

VAŠINGTON- Načelnik štaba Kopnenih snaga SAD – general Rej Odierno – upozorio je da je borbena spremnost američke armije na istorijski niskom nivou.

„Surovi budžetski ćorsokak prisiljava nas da borbenu gotovost održavamo na istorijski niskom nivou“ – citirao je njegove reči Military Times.

Prema njegovim rečima, u stanju borbene gotovosti je samo 33 odsto američkih kopnenih brigada, a potrebno bi bilo da bude – 70 odsto. Ovo znači – naglasio je – da neće biti spremne za iznenadne vanredne situacije.

Još je upozorio: „Ako se sa budžetom ništa ne promeni – stvari će ostati ovakve i u naredne četiri godine. A to znači da je dovedena u pitanje naša sposobnost da se nosimo sa više od jednog protivnika“.

U februaru je postalo jasno da SAD žele da do 2018 godine smanje brojnost svojih kopnenih snaga na 450.000 vojnika i oficira.

Barak Obama je predložio Kongresu SAD da odobri 789 miliona dolara za pojačavanje američkog vojnog prisustva u Evropi u 2016-oj godini. Obama je „suprotstavljanje Rusiji“ kao jednu od ključnih stavki uključio u svoju poslednju budžetsku poslanicu.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(fakti)