Na meti Haškog tribunala dvoje bliskih saradnika Vojislava Šešelja?!

stranka-seselj
Haški tribunal je poslao zahtev domaćim pravosudnim organima da se procesuiraju funkcioneri SRS Vjerica Radeta i Nemanja Šarović, tvrdi list blic “Blic”.

Tribunal najbližim saradnicima lidera radikala Vojislava Šešelja pripisuje da su svojim javnim nastupima i izjavama ometali pravdu. Osim ovakvog pritiska na sud, prema saznanjima “Blica”, nije isključeno da Tribunal zahtev domaćem sudstvu proširi i dokazima da je nekoliko Šešeljevih saradnika počinilo i krivično delo tako što su vršili pritisak na svedoke u postupku protiv haškog optuženika Šešelja.

[adsenseyu4]

Na obraćanje Haškog tribunala domaći organi mogu da odgovore tako što će Tužilaštvo otvoriti predmet i proveriti da li su počinili kažnjivo delo.

„Blic“ dalje navodi da je tokom niza godina funkcionerima SRS je haški sud bio meta. Od termina “kazamat” preko pogrdnih naziva, kletvi i uvreda koje su izrečene na račun Tribunala i njegovih sudija i tužilaca, funkcioneri SRS bavili su se i detaljnije samim suđenjima u Hagu, i ne samo Šešeljevim.

srs Haški sud sad goni najbliže Šešeljeve saradnike Vjericu Radetu i Nemanju Šarovića

Jedan od tih slučajeva je sudbina svedoka M. L, za koga su radikali, članovi stručnog tima za odbranu Šešelja, tvrdili da je pod pritiscima u Hagu lažno svedočio. Funkcioneri SRS su iznosili saznanja o, kako su tvrdili, pritiscima Tribunala na svedoke da lažno svedoče protiv zatočenih Srba. Vjerica Radeta je bila angažovana na ovom slučaju i tvrdila je da je M.L. pristao da lažno svedoči u Hagu jer je trpeo pritiske haških istražitelja.

[adsenseyu4]

Prema njenim navodima, on i njegova porodica bili su izloženi torturi, ucenama… Radeta je tvrdila da je ovaj “lažni svedok” bio kidnapovan i odveden u Hag. Za sve tvrdnje Radete i ostalih članova Šešeljevog tima zalog je bila overena izjava o pritiscima svedoka M.L, i to overena u jednom od domaćih sudova.

Lider radikala Vojislav Šešelj pušten je 12. novembra na privremenu slobodu. Proces protiv njega je okončan i on bi, kako sada stvari stoje, trebalo da bude na slobodi do izricanja presude. Nedavno je haško tužilaštvo tražilo da sudsko veće ukine privremenu meru, ali je sudsko veće Tribunala taj zahtev odbacilo.

(Blic)