Na današnji dan SPC proslavlja svetog Kalinika: On je učinio nešto zbog čega su mnogi PREŠLI U HRIŠĆANSTVO

svetac

FOTO: Kumanovskimuabeti.mk/

Sveti Kalinik je rodom iz Kilikije, i nakon što je napustio svoj dom, otišao je da propoveda jevanđelje

Na današnji dan Srpska pravoslavna crkva proslavlja svetog Kalinika, koji je od malena vaspitavan u hrišćanskom duhu.

Sveti Kalinik je rodom iz Kilikije, i nakon što je napustio svoj dom, otišao je da propoveda jevanđelje. Na svom putu, u Ankiri uhvatio ga je paganski knez Sakerdona, koji mu je pripretio da će ga mučiti ukoliko se ne pokloni idolima.

[adsenseyu5]

Međutim, sveti Kalinik mu je na to odgovorio: ”meni je svaka muka za Boga moga tako dobro došla kao gladnome hleb”.Nakon strašnog mučenja, knez ga je obuo u gvozdene opanke, sa ekserima unutra i naredio da ga vode u grad Gangarski, jer nije smeo da ga više muči, a kamoli pogubi u Ankiri.

Naime, nakon što su mnogi videli junačko trpljenje Božjeg čoveka, svi su se obratili u veru Hristovu. Tokom puta vojnici su ožedneli, a vode za Sv. Kalinika nije bilo, te se on pomoli Bogu, i izvede vodu iz jednog kamena. Kada su stigli u grad Gangarski, sv. Kalinika baciše mučitelji u zažarenu peć.

Foto: crkveni kalendar

Svetitelj se pomoli Bogu govoreći: ”Blagodarim ti, Oče nebesni, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem”.

I zatim uđe u oganj. Nakon što se oganj ugasio, njegovo telo je bilo mrtvo, ali i od ognja nepovređeno. Česno postrada i uvenča se vencem večne slave oko 250. godine.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)