MUSLIMAN KOJI JE POGINUO BRANEĆI NEPRIJATELJA: Refik stao ispred puške i SVOJIM ŽIVOTOM spasio 12 Srba

zavidovići

Foto: printscreen/youtube

Refik Višća jedan je od brojnih koji je u proteklom ratu branio Bosnu i Hercegovinu, ali i jedan od retkih koji je stao u zaštitu zatvorenika.

Refik je stao ispred puške “svog čoveka” i svojim životom spasio živote 12 Srba koji su iz Zenice dovezeni u školu u Zavidoviće.

Refik Višća je bio vojni policajac, a 12. augusta ubio ga je Jasmin Viković koji je u pripitom stanju došao u tehničku školu u Zavidovićima kako bi ispitao privedene Srbe o ubistvu svog rođaka.

[adsenseyu5]

Jedini svedok tog događaja je Zavidovićanin Šemsad Ćahtarević koji je u razgovoru za Klix.ba govorio o Refiku Višći kao heroju, nekome kao što je Srđan Aleksić.

– Retki su, ali ih ima. Znali smo se od detinjstva, a zbližili smo se dok smo bili u vojnoj policiji.

MORATE BITI ISKRENI, KOJA VAM ŽENA SA SLIKE IZGLEDA NAJSTARIJE: Surovi test ličnosti otkriva kakvi ste – brutalno iskreno! (FOTO)

Zajedno smo išli u akcije, dobar je bio kao ispomoć, ali i dobar kolega.Bio je dosta hrabar, što je najbitnije, nikad vas ne bi ostavio na liniji – počinje razgovor Ćahtarević.

U Tehničku školu u Zavidovićima tog kobnog dana dovedeno je 12 zatvorenika iz Zenice, a Ćahtarević se ne seća nikoga osim Crnogorca koji je ranije priveden i doveden u mesto gde on živi, a koji je bio u razmeni s privedenim Srbima.

– Naše je bilo da ih dobro čuvamo i pazimo. Smešteni smo bili u školi, na prvom spratu, pa sam predložio da ih premestimo na drugi sprat jer nije bilo zaštite na prozorima, ali i male su šanse da neko iskoči s drugog sprata.

Niko ih nije maltretirao, ja sam im rekao da očiste spavaonu i toalet, samo da im ne bude dosadno. Dobro smo ih pazili jer smo i mi bili svesni da idu živi za žive i svima nam je to bio cilj – govori Ćahtarević u razgovoru za naš portal.

[adsenseyu1]

Jasmin Viković pred veče dolazi u školi kako bi ispitao zatvorenike o ubistvu svog rođaka na planini Klek odakle su i oni navodno dovedeni. Ispitivao ih je kako se to desilo, ali nikog nije tukao. Ćahtarević dodaje da je Viković bio u pripitom stanju te da se ubrzo pojavio i Višća kojem je neko rane javio da je Viković došao u školu.

– Bili smo pred ulazom, ja sam izašao napolje kada se Višća pojavio, tada nisam imao pušku, ali Višća je imao automatsku. Jasmin je bio na izlazu oko vrata i znam samo da mu je Refik rekao baci pušku i tada su obojica digli puške u vazduh i bilo je samo ko će pre opaliti. Rafali su se začuli, mene je rikošet pogodio, a onda sam vidio Višću kako leži pogođen – priseća se Ćahtarević.

TEKST INDIJANSKOG POGLAVICE UZBURKAO JAVNOST NA ZAPADU: “Srbija je lekcija modernom svetu” (VIDEO)

Sve su to posmatrali i zarobljeni Srbi, a jedan od njih kasnije je prišao Ćahtareviću te na uho mu kazao kako se molio na svoj način za Višću, te da mu bude laka zemlja.

– Tada je rekao da samo Bog zna šta bi s njima bilo i da li bi preživeli da nije bilo Refika – dodao je Ćahtarević.

Na inicijativu kluba većnika SDP jedna od ulica u Zavidovićima uskoro će najverovatnije nositi ime zavidovićkog heroja Refika Višće, a pred Opštinskim većem uskoro će se naći i tačka dnevnog reda kada će se glasati za ovu odluku.

Planirano je da dosadašnja Ulica Mehmed-paše Sokolovića bude podeljena na dva dela, a jedan od njih će nositi ime Ulica Refika Višće. Ispred kluba većnika SDP u Opštinskom veću za Klix.ba je govorio Damir Memić.

– Svake godine smo svedoci obeležavanja datuma heroja, a kao klub većnika SDP pokrenuli smo inicijativu da deo ulice Mehmed-paše Sokolovića nosi naziv Refika Višće jer je on naš zavidovićki heroj – kazao je Memić.

“SIN NAM SE NIJE OTROVAO”: Supruga Žike Todorovića otkrila detalje stravične tragedije

Ćahtarević je za kraj kazao kako je za sve njih velika čast i zadovoljstvo ovaj potez SDP u Zavidovićima, te dodaje kako je to trebalo puno ranije uraditi, ali da zbog političke elite to nije nikome na um palo.

– Ovo je sve satisfakcija jer znamo za što smo se borili i među nama zaista postoje heroji koji su zaslužili svoju ulicu. Osim ovih zatvorenika, koliko još ljudi je Refik spasao, ko zna – zaključio je Ćahtarević u razgovoru za Klix.

U toku je i snimanje dokumentarnog filma o Refiku Višći u režiji novinara BiH Haruna Bošnjaka, a čija će premijera biti održana na 12. avgusta ove godine, na 25. godišnjicu od ubistva zavidovićkog heroja.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Klix.ba)

[adsenseyu2]