MUČIO, KLAO I ZLOSTAVLJAO CIVILE?! Haradinaj je pravosnažno oslobođen svih optužbi 2012. u Hagu , a sada ga ponovo zovu

zločinac

Foto: Tanjug/AP

Ramuš Haradinaj podneo je danas neopozivu ostavku nakon što je dobio dobio poziv kao osumjičeni od Specijalizovanih komora Specijalnog suda u Hagu, koji je formiran za istragu zločina koje su tokom poslednjih sukoba na Kosmetu, počinili pripadnici tzv. OVK, kao osumnjičeni.

On je dodao da mu je ta pravosudna institucija ponudila da se odazove kao premijer ili obični građanin.

Ramušu Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Tribunal je te 2012. po drugi put oslobodio sada bivšeg kosovskog premijera i vođu OVK Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na KiM 1998. godine.

Ramuš Haradinaj, koji je pre nego što se pridružio Oslobodilačkoj vojsci Kosova, radio kao izbacivač u jednom noćnom klubu, postao je premijer 2004. godine, kao lider Alijanse za budućnost Kosova.

Na tom položaju je proveo samo 100 dana, kada je stigla optužnica Haškog tribunala, posle koje je podneo ostavku i dobrovoljno se predao Tribunalu.

ZLOUPOTREBILI ZNAČKU: Detalji iživljavanja policajaca nad izbodenim čovekom ispred splava

Prvi put, Ramuš Haradinaj i Idriz Baljaj bili su oslobođeni po svim tačkama optužnice u proleće 2008, a Ljah Brahimaj je zbog zločina u Jablanici osuđen na šest godina zatvora. Dve godine kasnije, žalbeno veće Tribunala naložilo je da suđenje bude ponovljeno, ali po znatno užoj optužnici.

kosovo

Foto: Printscreen

Usvojivši žalbu Tužilaštva, apelaciono veće Tribunala je krajem jula 2010. naložilo da suđenje bude ponovljeno po šest od 37 tačaka optužnice, ograničenih na zločine u Jablanici.

Haški tribunal je po drugi put oslobodio bivšeg kosovskog premijera i vođu Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 2012. godine.

Zajedno sa Haradinajem, oslobođeni su tada i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

Ramuš Haradinaj bio je optužen za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke u improvizovanom zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana.

Navodilo se da je u jednoj od pomoćnih kućica oko Radonjičkog jezera zatvarani civili, a potom i teško zlostavljani svi kidnapovani.

UDARNA VEST: Ramuš Haradinaj podneo ostavku (VIDEO)

Obrazlažući presudu 2012, sudija Moloto je naveo da je utvrđeno da “ne postoje verodostojni dokazi da je Ramuš Haradinaj znao za zločine u Jablanici”.

“Ova presuda, na kraju najdužeg i najiscrpnijeg krivičnog procesa koji je ikada vođen u istoriji međunarodnog krivičnog prava, predstavlja kompletnu potvrdu nevinosti gospodina Haradinaja. Ona dokazuje bez trunke sumnje da je on bio ratni heroj, a ne ratni zločinac”, rekao je tada njegov advokat Ben Emerson.

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Jednom je Haradinaj, gostujući u emisiji “Frontal” izrazio revolt zbog stvaranja ovog suda priznao da je klao srpske vojnike.

“Klao sam srpske vojnike svaki put kada sam imao šansu. Kažem svojoj porodici da mi je žao što nisam ubijao onoliko koliko mi je bio ćef. Žao mi je što su mi ubili drugove, ali mi je drago što sam ubijao Srbe“, rekao je tada Haradinaj.

         

(Dnevne.rs/Kurir.rs/izvor: b.92)