MRTVAČNICA ZA SRBE: Beara je 6. SRBIN koji je umro iza haških rešetaka (INFO)

Hag

Foto: AP

BEOGRAD – Nekadašnji načelnik bezbednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara (78) koji je juče preminuo u zatvoru u Berlinu gde je izdržavao doživotnu kaznu zatvora po presudi za genocid u Srebrenici, je šesti Srbin koji je život okončao u pritvorskoj jedinici u Hagu ili na izdržavanju zatvorskih kazni.

Slobodan Milošević

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević je preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog Tribunala 11. marta 2006. godine, zvanično od srčanog udara, a presudu nije dočekao.

[adsenseyu4]

Dr Milan Kovačević

Doktor Milan Kovačević, koji je bio optužen za genocid nad muslimanima u Prijedoru umro je 1998. godine od pucanja stomačne aorte. Takođe nije dočekao presudu.

Milan Babić

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Babić izvršio je samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 5. marta 2006. godine. Prethodno je u januaru 2004. godine sklopio sporazum o priznanju krivice za zločine nad nesrpskim stanovništvo, SAO Krajine na 13 godina zatvora.

Slavko Dokmanović

Obešen u haškoj ćeliji 29. juna 1998. godine nađen je i bivši predsednik opštine Vukovar Slavko Dokmanović koji je bio optužen za zlocicne nad civilima u Ovčari.On takođe nije dočekao presudu.

Zdravko Tolimir

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je 9. februara 2016. godine u pritvoru Haškog tribunala, koji ga je krajem 2012. osudio na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici u leto 1995.

Mile Mrkšić, bivši komandant Vojske Republike Srpske Krajine general-major Mile Mrkšić preminuo je 16. avgusta u zatvoru u Portugalu, gde je izdržavao kaznu za ratne zločine počinjene u Vukovaru. Presudom haškog tribunala bio je osuđen na 20 godina zatvora, a zvanično je umro od karcinoma.

Među haškim optuženicima koji su preminuli na privremenoj slobodi pre donošenja presude su nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić.

[adsenseyu1]

Hadžić je preminuo 12. jula prosle godine u Klinickom centru Vojvodine u 58. godini života od teške bolesti.Nakon puštanja na privremenu slobodu, na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu od karcinoma preminuli su optuženici 1996. general Đorđe Đukić, a 2002. načelnik Generalštaba VRS Momir Tarlać.

Podsetimo, i nekadašnji pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića Milan Gvero, preminuo je na privremenoj haškoj slobodi 2013, posle amputacije na noge na beogradskoj VMA.

Ljubiša Beara je preminuo juče u zatvoru u Berlinu gde je izdržavao doživotnu kaznu zatvora po presudi za Srebrenicu. Njemu je 2015. godine potvrđena kazna doživotnog zatvora za genocid nad oko 8.000 muslimana u Srebrenici jula 1995. nakon što je Vojska RS ušla u ovu enklavu koja je tada bila pod zaštitom UN.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Kurir.rs)

[adsenseyu2]