MRAČNA TAJNA: Evo šta povezuje monstruozne ubice po Srbiji

ubice
Nasilni kapacitet ovih zločinaca i agresija koju oni nose u sebi jednom mora da eskalira, slažu se stručnjaci

Bez obzira na to što su zločini u Mirijevu, Beloj Crkvi i Batajnici u kojima su dva muškarca ubijena, a potom raskomadana, a jedan ubijen odsecanjem nosa mačetom, izvršeni na izuzetno brutalan način, oni koji su ih počinili nemaju istu strukturu ličnosti.

BRUTALNO UBISTVO U BATAJNICI: Mačetom ga ubo, posekao ga po preponama i odsekao mu je nos! (FOTO)

Osumnjičeni za ova ubistva nisu krakterno iste osobe, niti duševni bolesnici.

[adsenseyu4]

Stručnjaci smatraju da je njima, ipak, jedan imenitelj zajednički: sva trojica osumnjičenih ubica najverovatnije su bili pod izuzetno jakim podsticajem da učine ono što jesu.

Foto: Naše Novine

– Povezanost zločina bi značila da u njihovoj pozadini stoji neki iracionalni motiv, što, kad je reč o ubistvu Draga Mašulovića, kog je Obren Zirojević ubio zbog 20.000 evra, a onda mu odsekao ekstremitete, i ubistvu Pavela Anke, čiji ubica Milan Grujičić se na ovaj korak odlučio “kako bi osvetio oca“, nije slučaj. U oba primera postoji racionalni motiv, a to su pare – novac je motiv kod osoba koje racionalno postupaju i misle i delaju kad dođe do neke kulminacije, osvetničkog besa, koji ima ishod u narcisoidnom načinu rešavanja problema. Oni ne vode računa o žrtvi, jer je ne smatraju kao ljudsko biće, već kao nešto što ih ometa u životu. Ono što je uglavnom karakteristično za ovakve osobe je nedostatak straha da će biti uhvaćeni – navodi psiholog i dugogodišnji sudski veštak Milan Kostić.

[adsenseyu4]

Praksa pokazuje da u sva tri slučaja, a naročito onog iz Batajnice, gde je nepoznati počinilac zbog svađe u saobraćaju mačetom odsekao nos Stevanu Katiloviću, a onda ga ubo u nogu, zbog čega je ovaj iskrvario na smrt, postoji visok stepen odlučnosti na agresiju.

– Pretpostavka forenzičara je da su takve osobe već registrovane kao izvršioci krivičnih dela, jer je prosto nemoguće da sa takvim nasilnim kapacitetima i unutrašnjim podsticajem na nasilje mogu da se bore, recimo, 20 ili 30 godina, i da ih sredina u kojoj provode najviše vremena opaža na pozitivan način. Ta agresija jednom mora da eskalira – ističe Kostić.

UBISTVO U BELOJ CRKVI: Satarom raskomadao druga da bi mu oteo 5.000 evra (FOTO)

Da osim morbidnosti i bizarnosti zločina u Mirijevu i Beloj Crkvi ne može da se stavi znak jednakosti, slaže se i kriminolog Zlatko Nikolić.

– Ne možemo da kažemo ni da je ubistvo u Mirijevu jedinstveno, jer smo više puta gledali na filmovima mafijaške likvidacije, ali isto tako ne možemo reći ni da je odsecanje udova u Beloj Crkvi kopija ubistva u Mirijevu, budući da je počinilac iz Bele Crkve ranije osuđivan za trgovinu ljudima. Pomislite samo kakav čovek neko mora da bude dabi se time bavio – navodi Nikolić.

Foto: Telegraf, Facebook/Steva Katilovic

Nikolić se slaže i da slučaj u Batajnici karakteriše visok stepen agresivnosti, uglavnom samoagresije, ali da se nekada dešava da osobe samodestruktivnost okrenu ka drugima.

– Uvek postoji neki okidač koji ovakve ljude natera da reaguju na najbrutalnije načine. U konkretnom slučaju, to je bila automobilska sirena Katilovića, koja je izvršioca “pomerila” iz nekog njegovog sveta, što je bilo kobno – zaključuje Nikolić.

(Politika)