MOSKVA NA STALNOJ VEZI ZA TAČIJEM Putin koristi Kosovo za lične obračune sa Zapadom?!

Pariz

FOTO: GONZALO FUENTES / EPA;

Ruski predsednik Vladimir Putin mesecima unazad održava kontakte s vlastima u Prištini, pokušava da osujeti sporazum Beograda i Prištine i time gura prst u oko Zapada.

Ljudi bliski Putinu prvi put su u Prištini “locirani” pre više meseci. Reč je o široj javnosti malo poznatim ljudima koji se kotiraju visoko u hijerarhiji ruskog predsednika.

– Službe bezbednosti više zapadnih država ustanovile su nekoliko ovakvih poseta. S tim informacijama upoznati su i Vašington i Berlin i Brisel – navodi izvor “Blica” iz diplomatskih krugova.

Komunikacija na relaciji Priština – Moskva upalila je lampicu u evropskim centrima. Promena američke politike prema Kosovu, kaže naš sagovornik, nije slučajna.

– Kada je informacija o susretima došla na adrese u evropskim centrima i Vašingtonu, bio je to znak i za promenu američkog kursa kada je reč o rešavanju kosovskog problema – kaže naš izvor.

MAKRONE IZVINI SE SRPSKOM NARODU: Pismo ovog čoveka DIGLO JE FRANCUSKU NA NOGE!

Emanuel Makron, Angela Merkel i zvaničnici EU raspituju se o razlozima za novi dil Hašima Tačija i Vladimira Putina. S druge strane, Putin smišljeno gura prst u oko Zapada.

– Putin pokušava da spreči bilo kakav dogovor, uprkos onome što javno govori. Postizanjem dogovora Beograda i Prištine, Rusija bi izgubila uticaj u ovom regionu i zato će zvanična Moskva učiniti sve da do rešenja ne dođe – navodi izvor našeg lista.

Srbija je kao saveznik na zapadnom Balkanu i jedina ne-NATO zemlja neophopdna Rusiji, jer samo preko nas može da održi svoju poziciju u ovo regionu.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku smatra da bi postizanje dogovora Beograda i Prištine bilo korisno za svaku od strana.

– Potencijalni sporazum svakako bi uticao na dinamiku evropskih integracija Srbije. Rusija bi trebalo da ima na umu da Srbija mora da ispuni određene uslove na tom putu – navodi Đukanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je bio prisutan kod Trijumfalne kapije, kada su se sreli Tači i Putin.

– Mi sa tim nemamo ništa, ne možemo da utičemo ko će kako da se ponaša, ko će s kim da se zdravi i razgovara – rekao je Vučić.

“AUSTRIJA JE BILA IMPERIJA, A SAD JE VELIČINE MARAMICE” Bečki kardinal: Rat protiv Srbije TRAGIČAN POTEZ i početak užasa 20. veka (FOTO)

On je istakao da je to pitanje koje treba postaviti Putinu i Tačiju i dodao da francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Beograd u decembru, a Putin u januaru, kao i da neće ići u Prištinu, a Putin možda nikada neće otići tamo.

– Može Tači da juri Putina gde i koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi – rekao je Vučić.

Dačić u savetu bezbednosti

Šef diplomatije Ivica Dačić predstavljaće Srbiju na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara o radu Unmika, za period od 16. jula do 15. oktobra. Dačić će izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u Pokrajini.

(Dnevne.rs/Izvor: Ivana Mastlović Jasnić, Blic.rs)