MOSKVA: Evo šta je potrebno da bi „TURSKI TOK“ prošao kroz Srbiju!

turski tok

Foto Tanjug/ T.Valič

ODLUKA o prolasku gasovoda Turski tok preko teritorije Bugarske može biti doneta samo ukoliko Rusija dobije tvrde garancije da Evropska unija neće praviti nikakve smetnje tranzitu gasa tom trasom – izjavio je Dmitrij Medvedev.

Ruski premijer je ovo rekao u intervjuu bugarskom listu „Trud“ uoči svoje posete Sofiji.

Njegove citirane reči su potvrda da takve garancije zasad ne postoje. Zato nije nikakvo iznenađenje što je Medvedev u nastavku rekao:

„Krak gasovoda preko Bugarske ne sme ponoviti žalosnu sudbinu Južnog toka. Suštinski, odluka o tom kraku zavisi od toga hoće li Sofija uspeti da dobije tvrde garancije Brisela da Evropska unija neće ni na koji način ometati isporuke gasa tim gasovodom“.

ZVEZDA VEČERI – PREDSEDNICA HRVATSKE: Kolinda upala na bal, pa zasenila sve goste, niko nije mogao da veruje ŠTA JE OBUKLA! (FOTO)

Medvedev je, inače, otkrio da se u Moskvi radi na „varijanti koja podrazumeva da se drugi cevovod Turskog toka produži preko teritorija Bugarske, Srbije i Mađarske“ Odmah je dodao:

„Konačna odluka ne zavisi samo od nas. Izbor između razzličitih varijanti za nastavljanje Turskog toka umnogome će zavisiti od spremnosti gasnotransportne infrastrukture. A njeno postojanje – od zainteresovanosti i konkretnih poteza vlada određenih država“.

Duško Knežević otkriva: Milo Đukanović ima preko milijardu evra!

Medvedev je pozitivno ocenio činjenicu da je „Bulgartransgaz“ utvrdio investicioni plan za širenje svoje infrastrukture i da je uspešno priveo kraju rezervisanje kapaciteta budućeg gasovoda:

„Raščišćen je put za otpočinjanje radova, ali su za veliki i skupi projekat poput gasovoda potrebne dodatne garancije“.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagatin.rs)