“MOLILA SAM BOGA DA JE AUTOBUS PRAZAN. NIJE SE OSTVARILO”: Hitna pomoć je za 3 minuta stigla na mesto nesreće, a ono što su zatekli će ih VEČNO PROGONITI

Banja

Foto: Dnevne.rs

Zadatak podstanica Hitne pomoći koje se nalaze na obodima grada služe da u rekordnom roku ekipe stignu do mesta nesreće. Tako je bilo i ovoga puta, dr Svetlana Đorđević sa svojom ekipom u trenutku kada je ušla u podstanicu dobila je poziv: “Sudar voza i autobusa, ima stradalih i povređenih”.

Za tri minuta prva ekipa stigla je do mesta nesreće. “Molila sam Boga da je autobus prazan, jer kada dobijete takav poziv možete samo da nagađate šta vas čeka.

Za tri minuta stigli smo, užasan prizor, troje mrtvih na licu mesta, povređeni na sve strane” – počinje priču za “Blic” Dr Svetlana Đorđević.

– Krećemo i razmišljamo šta ćemo zateći, ali nažalost autobus je bio pun dece i ljudi. Bilo je strašno, mi nemamo taj luksuz da nam prorade emocije, odmah počinjemo da radimo svoj posao do trenutka dok ga ne završimo. Za 30 do 40 minuta svi spacijenti sa lica mesta su prebačeni.

Dok sam ja završila primarnu trijažu, stigla je sledeća ekipa, najugroženiji pacijentkinju stavili smo na nosila, potpuno je bila spremna i krenuli smo ka Kliničkom centru. Troje ljudi na licu mesta je stradalo, dr Dušan Gostović je preuzeo dalje, a ja sam krenula sa ugroženim pacijentom.

Pristizale su nove ekipe, kada smo se mi ponovo vratili već je sve bilo raščišćeno. Mogu da kažem da nisam ponosna samo na svoje kolege, već i na sve saradnike koji rade u Hitnoj pomoći. Vozači, sestre, dispečeri, svi su apsolutno odgovorili ovom trenutku – priča za “Blic” Svetlana.

Za 23 godine koliko radi u Hitnoj pomoći ova doktorka ne pamti ovako masovnu nesreću, seća se onih sa studija, koje su se dogodile kod Doljevca koja je bila slična ovoj, ali one kada se dogodila ekplozija u Aleksinačkim rudnicima.

vozilo

Foto ilustracija: Dnevne.rs