MOGERINI PORUČILA PRIŠTINSKOJ DELEGACIJI: Odmah ukinuti takse na srpske proizvode

Foto: Reuters

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini, koja se danas u Briselu sastala sa prištinskom delegacijom, koju je u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom 15. decembra formirao kosovski parlament,  poručila je da neophodno odmah ukinuti takse na srpske proizvode..

Naime, prilikom razmene mišljenja o stanju dijaloga, visoka predstavnica je ponovila neophodnost ukidanja taksi koje su kosovske vlasti uvele za robu iz centralne Srbije, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove.

“Pozdravljajujući formiranje delegacije, visoka predstavnica je njihovo prisustvo u Briselu ocenila kao signal prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije, što je i neophodan uslov za dalji EU put Kosova, ali i kao potrebu zajedničkog rada na dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU”, saopšteno je u EEAS.

Današnji sastanak sa članovima novooosnovanog tima Prištine bio prilika da se razmene mišljenja o dijalogu.

Vladimir Putin OTKRIO zašto RUSIJA nije sprečila NATO AGRESIJU NA SRBIJU 1999. GODINE!

“U tom kontekstu visoka predstavnica ponovila je i hitnost povlačanja carinskih tarifa koje je vlada Kosova uvela krajem prošle godine”, navodi se u Briselu.

Mogerini je ocenila da je za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodna klima koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, gde su prethodno postignuti sporazumi primenjeni i poštovani i gde se izbegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu sa krajnjim strateškim ciljevima i interesom.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Tanjug)