MNOGI ĆE SE RAZOČARATI: OVO JE SPISAK AUTOMOBILA KOJE USKORO NEĆETE MOĆI VIŠE DA VOZITE (INFO)

parking

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Vozači u Srbiji uskoro neće moći da kupuju iz inostranstva polovnjake starije od 10 godina, ali i vozila sa euro 3 motorima….

Predsednik Srbije,Aleksandar Vučić gostovao je sinoć na RTS u Upitniku, gde je govorio o aktuelnim temama. On se dotakao i teme o životnoj sredini, kao i o njenoj zaštiti:

Sve smo bogatiji, sve je više automobila i sve je više isparenja. Zato sam razgovarao sa Semom Fabricijom iz Evropske unije, da pokrenemo novi zeleni plan, da zabranimo automobile koji imaju euro 3 motore. Videćemo šta još možemo da uradimo kako bismo zaštitili vazduh u našim gradovima – rekao je predsednik.

Ako se ovo obistini, vozači u Srbiji neće više moći da kupuju iz inostranstva polovnjake starije od 10 godina ili vozila sa euro 3 motorima.

To praktično znači da neće moći da se uvoze četvorotočkaši koji se najviše nabavljaju preko granice kao što su, recimo, golf “četvorka” ili “petica”, fijat punto, pežo 307, reno megan ili citroen C4.

Da bi stupila na snagu takva zabrana pre glasanja u skupštini odluku o tome treba da pored Ministarstva za zaštitu životne sredine donese i Ministarstvo finansija.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za Espreso.rs kako se ova informacija odnosi pre svega na modele automobila registrovane do 2006. godine i kako će biti u pitanju zabrana uvoza istih, dok to za već registrovane automobile u Srbiji neće važiti.

Ovo je spisak polovnih automobila starijih od 10 godina koji se najčešće uvoze u Srbiju:

golf “četvorka”

golf “petica”

fijat punto

pežo 307

reno megan

citroen C4

Renault Scenic 1.9

Volvo V50 2.0

BMW 320 2.0

Opel Corsa C 1.2

Cela priča oko zabrane uvoza automobila starijih od 10 godna, međutim nije nova, o tome se pričalo i pre četiri godine, ali ju je ministar Trivan ponovo aktuelizovao, a sada je to uradio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Naime, resorni ministar Goran Trivan rekao je u aprilu ove godine da njegovo ministarstvo i Vlada Srbije uveliko razmatraju mogućnost da od početka naredne godine bude zabranjen uvoza automobila s najlošijim motorima, odnosno sa standardima euro 3, kao i automobila starijih od 10 godina.

Naime, dok se u razvijenim zemljama zapadne Evrope sve više kupuju automobili na hibridni i električni pogon, a u nekim gradovima zabranjuju oni sa motorima na dizel gorivo, makar bili i poslednje generacije, u regionu su polovni dizelaši i dalje najpoželjniji.

Ipak, ekološki standardi su različiti. Tako je Bosna i Hercegovina još od 2016. godine zabranila uvoz polovnih automobila sa euro 3 motorom, a u planu je da ove godine zabrani i uvoz polovnjaka sa euro 4 motorima.

Crna Gora je uvoz četvorotočkaša sa euro 3 motorima zabranila krajem prošle godine. Severna Makedonija je pre četiri i po godine uvela zabranu uvoza vozila starijih od 15 godina. Albanija je od početka ove godine zabranila uvoz polovnih vozila koja ne ispunjavaju euro 5 normu ili su starija od 10 godina.

     

(Dnevne.rs /Izvor: Espreso.rs)