MIROSLAV LAZANSKI: Ujedinjenje Koreje NIKOME ne odgovara, Amerika “uvaljuje” naoružanje u region (INFO)

novinar

Foto: Tanjug

Vojno-politički analitičar i komentator dnevnog lista “Politika” Miroslav Lazanski u razgovoru za portal SrbijaDanas.com kaže da bez obzira na tenzije koje su nastale između Severne Koreje i Amerike, nakon što je Kim Džong Un testirao šestu hidrogensku bombu, neće doći do Trećeg svetskog rata već da je u pitanju samo obična oštra retorika.

Na pitanje da li će Kina sprečiti i smiriti situaciju između Severne Koreje i SAD-a, Lazanski kaže:

– Pitanje je kako to Kina može da spreči. Ona bi mogla da reaguje u vidu ekonomskih sankcija, ali videli ste da Kina uslovljava prestanak raketno-nuklearnog programa Severne Koreje. Kina je lepo rekla “Severna Koreja će da prestane da testira atomsko oružje i ispaljuje rakete, ali neka Amerikanci i Južnokoreanci prestanu sa izvođenjem manerava”. Jedina zalog bezbednosti Severne Koreje koji ona ima jeste da ima atomsku bombu.

[adsenseyu5]

-Videli su kako je prošao Gadafi i Sadam Husein, bez tih raketa. To je zalog nezavisnosti režima u Severnoj Koreji. Druge “valute” nema. I jedni i drugi moraju sesti za sto i dogovoriti se. Vojno rešenje može samo prouzrokovati masovna razaranja, a to ničemu ne vodi. Vojnog rešenja nema – rekao je Lazanski i dodao da Severna Koreja neće odustati od raketno-nuklearnog programa sve dok im se vrlo striktno ne garantuje bezbednost.

MISTERIOZNA SMRT U BEOGRADU: Pronađena devojka sa PREREZANIM VRATOM i pocepanim helankama između nogu!

Prema rečima Lazanskog, Kina ima vrlo ograničen spektar mogućnosti i kapaciteta uticaja na Severnu Koreju. Jedino što ona može da uradi jeste da ekonomski potpuno izoluje Severnu Koreju. Ali time niša ne dobija. Pad vlasti u Pjongjangu već je početak ujedinjenja Koreje. Nije u interesu ni Japanu da se Severna Koreja ujedini sa Južnom Korejom.

ŠANSA ZA POSAO: Nemačkoj potrebni radnici, posebnu prednost imaju NAŠI GRAĐANI

– Ujedinjena Koreja je ekonomski džin koji je izazov i za Japan, i za Kinu, na neki način. Nikome nije u interesu da dođe do rušenja severnokorejskog režima, mada nisam siguran da ova situacija ne ide u prilog i SAD-u. Pod izgovorom odbrane od Severne Koreje oni raspoređuju antiraketni sistem na području Južne Koreje, i na taj način imaju pokriće da “uvale” Japanu i Južnoj Koreji dodatne količine naoružanja i da na taj način pojačaju svoje vojno prisustvo na tom području – rekao je Lazanski.

Na pitanje koliko su opasne rakete koje ispaljuje Kim Džong Un i da li u njima ima bojeve municije koja poseduje razornu moć, Lazanski kaže da Kim ispaljuje “ćorke”.

[adsenseyu1]

– Kim Džong Un, je do sada ispaljivao rakete bez bojeve glave. Naravno, Severna Koreja ima sasvim dovoljno tehnoloških mogućnosti da napravi atomsku bombu – kaže Lazanski i napominje da do lansiranja raketa između SAD-a i Severne Koreje neće doći, jer niko nije naivan da čitav svet izlaže tolikoj dozi neodgovornosti.

Podsećamo, Severna Koreja je u nedelju izvela svoju šestu i najsnažniju nuklearnu probu, saopštivši da je detonirala unapređenu hidrogensku bombu za raketu dugog dometa, što je izazvalo burna reagovanja širom sveta.

VELIKI HOROSKOP PO CIGANSKIM KARTAMA ZA SEPTEMBAR 2017: Poslovna šansa za Vodoliju, komplikacije u ljubavi za Škorpiju

Predsednik SAD Donald Tramp i premijer Japana Šinzo Abe osudili su “kontinurane destabilizujuće i provokativne akcije” Severne Koreje, a Tramp je poručio da će Vašington sebe i saveznike braniti “punim nizom diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih kapaciteta kojim raspolaže”

PROROČANSTVO ĐINĐIĆA ODJEKUJE SRBIJOM: Zoran predvideo kada će Albanci i Srbi živeti ZAJEDNO u miru na Kosovu (INFO)

(Dnevne.rs/izvor:SrbijaDanas.com)

[adsenseyu4]