Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Laitner: Austrija vraća azilante na Kosovo

egzodus
Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Laitner najavila je da će emigranti sa Kosova biti vraćani svake dve nedelje i da austrijske vlasti na tome ubrzano rade.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Laitner poručila je da je Austrija odlučila da preduzme određene mere kako bi azilanti bili vraćeni na Kosovo, javlja reporter RTS-a.

“U Austriji smo odlučili da preduzmemo brze mere, tretiranje i rad na predmtima koji su tražili azil će se završiti mnogo brže. Sve će se procedure zaključiti u roku od 10 dana od trenutka zahteva za azil.

Bitno je da se kosovski državljani vrate na Kosovo, pa će svakih 14 dana biti organizovani čarter letovi koji će vraćati migrante na Kosovo, a ako bude bilo potrebe biće češće organizovani letovi”, rekla je Laitner na konferenciji za novinare u Prištini nakon sastanka s kosovskim premjerom Isom Mustafom.

[adsenseyu5]

Poručila je žiteljima Kosova da ne veruju prevarantima koji ih vode preko granice, jer rade na ličnoj koristi i bogaćenju. “Nije moje da vas savetujem i kažem, ali mi je u srcu da vam saopštim, da ono što vam obećavaju da ćete naći kada napustite Kosovo, jeste velika laž”, rekla je Laitner.

Premijer Kosova Isa Mustafa, prihvatio je stav austrijske vlade da ne pruži ekonomski i politički azil građanima Kosova.

“Mi smatramao da građani imaju punu bezbednost ovde, jer je Kosovo sigurna zemlja i naši građani se ni u jednom slučaju ne mogu porediti sa ljudima iz Sirije i iz zemlja sa ratnih žarišta.

Podržavamo pristup objavljivanja austrijske vlade da ne daju azil za građane Kosova, tražimo da se što pre vrate ovde, da vrate svoju decu u škole, da se vrate svojim poslovima, jer je takvo stanje štetno za Kosovo i sve zemlje obuhvaćene ilegalnom migracijom sa Kosova”, rekao je Mustafa.

[adsenseyu1]

(rts)