Ministarka Kori Udovički: Vlada priprema budžet kakav Srbija nije videla

ministar
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da Vlada priprema budžet “kakav Srbija nije videla” otkad ona pamti i fiskalnu konsolidaciju kakva nije bila od prvih godina posle 2000.

Nadam se, i verujemo, da stvarno postoje šanse, nije reč o političkoj demagogiji, da ćemo biti u stanju da nemamo veliki pad bruto domaćeg proizvoda (BDP)u sledećoj godini, rekla je Udovički na otvaranju naučne konferencije

“Ekonomska politika Srbije u 2015. godini”. Ona je, govoreći o istoriji ekonomske politike Srbije, ocenila da je ona do sada bila loša, jer su uvek donošene mere za koje se mislilo da neće napraviti najveću štetu, a ne one koje je potrebno sprovesti i da služe svojoj svrsi.

Udovički je, kao primer navela zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, koja je, kako je istakla, iako neizbežna, jako štetna, jer onemogućava efikasniji, ili manje

[adsenseyu4]

neefikasan rad svih javnih struktura. Nasledili smo državnu upravu koja nije u stanju da nekome zada budžet i da očekuje da se on tog budžeta drži, nego mora i da kontroliše na tako tup način kako da se ostane u okvirima nekakvog ciljanog nivoa, konstatovala je ona.

Ova Vlada je, naglasila je Udovički, počela da radi na tome da se to promeni, i to će se videti u novom budžetu i merama koje se donose za sledeću godinu.

Promene u organizaciji državne uprave moguće su zato što konačno više ne postoje jasno određene interesne grupe ili partijske i kolaicione grupacije da koče svaki korak i dogovor koji je potreban da se ovakva reforma sprovede, ocenila je Udovički.

To je, ukazala je ona, još jedna stvar koja se može videti u raspravama u budžetu za sledeću godinu, i koja će se osetiti na terenu.

(Blic)

[adsenseyu1]