Ministar Ivica Dačić: Izjava predsednice Hrvatske je bezobrazluk

sps

Foto: Tanjug

Ministar Ivica Dačić oštro je kritikovao predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog izjave da je hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” 1995. bila “etički čista”

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je oštro kritikovao predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog izjave da je hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” 1995. bila “etički čista” i ocenio da njeni stavovi o tome predstavljaju “pravi bezobrazluk”.

[adsenseyu6]

“Izjava hrvatske predsednice da je ‘Oluja’ etički čista pobeda i da je ona rasteretila Srbe tega velikosrpskih projekata, predstavlja pokazatelj da je za Hrvatsku etički čisto ubiti nekoliko hiljada Srba i proterati njih više od 220.000”, naveo je Dačić u saopštenju.

On je ocenio da je “pravi bezobrazluk reći da je ‘Oluja’ rasteretila Srbe” zapitavši se: “Kako (je rasteretila Srbe)? Time što ih je lišila života, što su ostali bez kuća i stanova, njiva i šuma, bez penzija, što su proterani sa očevine i dedovine?”

“I od koga su oslobađali te gradove i sela kad su tu apsolutnu većinu činili Srbi? ‘Oluja’ je bila najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata”, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, to pišu i sami Hrvati, jer po državnom hrvatskom popisu stanovništva, Srba je u Hrvatskoj 1931. godine bilo 18,45 odsto, a 2011. godine samo 4,36 odsto.

“Srba je u Hrvatskoj po popisu iz 1991. godine bilo 581.663, a dvadeset godina kasnije, 2011, nakon ‘Oluje’ i drugih ‘etički čistih akcija’, kako kaže hrvatska predsednica, samo 186.633”, rekao je Dačić i zapitao “gde je nestalo 400.000 Srba za dvadeset godina”.

On je naveo i da se “umesto da iskažu osećaj krivice i saosećanja, Hrvatska time ponosi, što pokazuju govori u Kninu i ustaški pozdravi, u Kninu u kojem su Srbi 1991. godine činili 80 odsto stanovništva”.

“Konačno rešenje za srpsko pitanje – trećinu proterati, trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, što je ideja Mileta Budaka, ustaškog ministra u nacističkoj NDH, Srbija nikad neće prihvatiti, ma koliko se Hrvatska krije iza EU i NATO-a”, izjavio je Dačić.

Kolinda Grabar Kitarović izjavila je ranije danas u Kninu na centralnoj svečanosti povodom 21. godišnjice akcije “Oluja” da Hrvatska poštuje svaku žrtvu, ali i da je ta vojno-policijska akcija bila opravdana i etički čista.

“‘Oluja’ je bila politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena oslobodilačka operacija na hrvatskoj državnoj teritoriji. Bila je to časna pobeda za pravedan cilj”, rekla je Grabar Kitarovićeva nakon što je položila venac i zapalila sveću na Trgu dr Ante Starčevića, kod Spomenika hrvatske pobede “Oluja 95”.

[adsenseyu1]

(Beta)

1 Comment on "Ministar Ivica Dačić: Izjava predsednice Hrvatske je bezobrazluk"

  1. w5lTgw Terrific Post.thanks for share..much more wait..

Comments are closed.