Milorad Dodik i Vladimir Putin: Referendum je pravo naroda

sastanak

Foto: Tanjug

Predsednik Rusije Vladimir Putin sreo se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je posle sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi da je razgovor bio veoma uspešan, da je prošao u najboljoj mogućoj atmosferi i da je razgovarano o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

“Predsednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, poželeo napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uverenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari”, rekao je Dodik.

„Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda“, rekao je Dodik za Sputnjik, nakon sastanka sa Putinom.

[adsenseyu4]

On je naveo da je na sastanku konstatovano da je saradnja RS i Rusije u kontinuitetu veoma dobra i uspešna, da se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu, preneo je RTRS.

“Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je Zarubežnjeft kupovinom Rafinerije i sistema naftne industrije Republike Srpske počeo da funkcioniše na najbolji način, da ostvaruje dobit, tako da u tom pogledu postoji sigurnost i garancija da se to nastavi”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, postoji interesovanje za ekonomsku saradnju, ulaganja koja su ruski privrednici i ranije iskazivali ponovo su otvorena i u tom pogledu ono što čini RS i što može da ponudi je dobrodošlo na rusko tržište.

“Ovo je bila prilika da predsednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i posle 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci”, dodao je Dodik.

On kaže da je Putina upoznao sa činjenicom da Republika Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri odsto i da to predstavlja njenu dodatnu sigurnost i da smo spremni da radimo na još većem zbližavanju Srpske i Rusije.

[adsenseyu1]

“Već krajem godine ćemo se, shodno ranijim dogovorima, naći sa gubernatorom Sankt Peterburga i tamo promovisati novo Predstavništvo RS, što bi trebalo da bude novi zamajac naše saradnje”, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je Putin poželeo sve najbolje srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je ponovio u Njujorku da Srbija nije podržala referendum u RS, ali da podržava teritorijalni integritet RS unutar BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Gostujući na Institutu “Ist Vest”, Vučić je priznao da je bilo veoma teško javno izneti takav stav, ali da je naša vlada to, ipak, učinila:

– Na ceremoniji otvaranja novog auto-puta u Banjaluci taj stav sam preneo i grupi od oko 5.000 Srba i pozvao ih na smirivanje situacije. Istinu govoreći, nisam čuo ostale lidere sa Balkana da kažu nešto slično. Srbija ima jasno stanovište koje je veoma lako razumeti i smatram da je to odgovoran i ozbiljan stav.

sastanak-referendum

Foto: Tanjug

– Ne treba da se naseda na propagandu iz Sarajeva, čiji je cilj plašenje javnosti.

Povodom nagađanja o tome kakav će konačan stav Moskve biti o referendumu, Dodik nam je rekao:

– Neki mediji su preterali sa pisanjem o tome da sam došao u Moskvu po podršku za referendum od Putina. A pogotovo nije tačno da sam kazao da će referenduma biti taman da Putin sugeriše da ga ne treba održati. I pre dolaska u Moskvu znao sam da imamo podršku Kremlja. Ova poseta se priprema odranije, još od ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i nije organizovana zbog referenduma.

[adsenseyu1]

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ponovio je da je spor o Danu RS veštački i da je, iz političkih razloga, pretvoren u duboku krizu u BiH.

– Ako je RS 20 godina slavila svoj rođendan i u jednom trenutku se donosi odluka da to više ne može da radi, očigledno je da se to dešava iz političkih razloga. Ovo se može rešavati samo kompromisom, koji ne može da se traži samo od Banjaluke. Ne vidim razlog za sukob.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark razgovarao je u četvrtak u Banjaluci sa srpskim članom Predsedništva BiH, Mladenom Ivanićem, a zaključak je da bi svi u BiH trebalo da ostanu smireni.

– Stav EU je da je referendum o Danu RS nepotreban. Probleme u vezi sa obeležavanjem praznika potrebno je rešavati konstruktivnim dijalogom. Oni koji daju izjave u kojima se pominje rat vređaju građane BiH koji su ga preživeli. Niko pri zdravoj svesti ne bi razmišljao o takvim stvarima, a EU ih sigurno neće dozvoliti.

[adsenseyu2]

Ivanić je naglasio da 9. januar mora ostati praznik RS i da o ratu u BiH pričaju avanturisti i neodgovorni ljudi.

Glasačka mesta za sprovođenje referenduma u nedelju biće otvorena od 7 do 19 časova. Republička komisija će na svaka dva časa saopštavati kolika je izlaznost, potvrdio je u četvrtak Siniša Karan, predsednik Republičke komisije za referendum:

– Prvi nezvanični rezultati biće poznati čim se sakupe podaci od opštinskih i gradskih komisija, a najkasnije 48 sati od zatvaranja glasačkih mesta.

 

VOJISLAV ŠEŠELj (SRS): UKINULI BI I IME

VLAST u RS nikako ne sme da saginje glavu pred srpskim neprijateljima sa Zapada ili unutar RS, koji bi da ukinu taj entitet zagarantovan Dejtonskim sporazumom. Oni koji bi da ukinu praznik 9. januar krenuli bi odmah posle toga da ukidaju ime RS, sa tvrdnjom da taj naziv diskriminiše ostale građane tog entiteta. Popuštanja u vezi sa tim ne sme biti.

 

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE: DODATNI PRITISCI

POZIVAMO sve koji imaju pravo glasa da izađu na birališta i podrže proslavu 9. januara kao Dana RS. Izostanak podrške države Srbije održavanju referenduma otvorio je dodatni prostor za pritiske i svakodnevne pretnje upućene RS, njenom rukovodstvu i građanima. Pozivamo vlast da se Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, suprotstavi nasrtajima na RS.

(Dnevne.rs /Izvor: E. V. N. / B. V. / Agencije)