Milo Đukanović optužio Rusiju i srpske nacionaliste za nemire u Crnoj Gori (INFO)

milo
Posle nemira u Podgorici stanje u glavnom gradu se normalizuje. Poslanici DF Andrija Mandić i Slaven Radunović pušteni da se brane sa slobode. Đukanović optužuje Rusiju i srpske nacionaliste

Iako se bes i ogorčenje još ne slivaju sa lica lidera Demokratskog fronta, organizatora mirnih demonstracija koje su se u subotu veče oko 22 sata pretvorile u sukob policije i građana, stanje u Podgorici počelo je da se normalizujeo. Skupštinski odbor za odbranu i bezbednost osudio je nasilno ponašanje na protestima ocenjujući da je ono imalo za cilj vaninstitucionalno delovanje, upad u državne institucije, napad na policiju i ugrožavanje imovine i živote ljudi.

Večeras oko 20 sati iz pritvora su pušteni Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije i njegov partijski kolega Slaven Radunović koji su uhapšeni u subotuuveče posle razbijanja demonstracija kada je usledio pravi haos koji je na podgoričkim ulicama nastao posle bacanja suzavaca i šok bombi, jurnjave po ulicama i kvartovima i premlaćivanja građana.

Oni su u nedelju popodne iz prebačeni iz Centra bezbednosti i saslušani u Vrhovnom državnom tužilaštvu u vezi sa nemirima pred Skupštinom Crne Gore. Mandić i Radunović, kao i njihove kolege iz Demokratskog fronta su kategorični da su pripadnici Uprave policije prekoračili zakonska ovlašćenja. Funkcioneri DF su se okupili ispred zgrade VDT tražeći da se njih dvojica hitno puste na slobodu i da im se odgovori po kom osnovu se narodni poslanici drže u tužilaštvu, a pre toga u policiji.

[adsenseyu1]

Po izlasku iz pritvora Mandić i Radunović nisu mogli sakriti ogorčenja zbog svega što se njima desilo, kao i brojnim pristalima.

– Nastavljamo još odlučnije da radimo, do slobode. Ovu stvar ćemo dovesti do kraja, rekao je Mandić

– Sve ono što su izgovorili Mandić i Radunović, stav je Predsedništva Demokratskog fronta. Iza svake njihove reči i zareza mi stojimo. Prema tome, ako su njih uhapsili onda su trebali i nas, kaže Predrag Bulatović, funkcioner DF.

Vrhovni državni tužilac sumnjiči Mandića i Radunovića za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, iz razloga što su navodno učesnike protesta podstakli da preduzmu radnje nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore. U međuvremenu DF je odbacio te tvrdnje.

– Poručujemo VDT da izađe iz Đukanovićevog uticaja, kaže Nebojša Medojević, koji ne krije bes zbog prekoračenja primene sile na podgoričkim ulicama i privođenja njegovih kolega

Šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić u mobilnom stanju drži Administrativni odbor, u slučaju da bude zatraženo da se Mandiću i Radunoviću ukine poslanički imunitet, jer bi tek po ukidanju imuniteta poslanicima nadležni mogli da pokrenu krivični postupak. Zadnju reč o tome će dati Skupština Crne Gore.

[adsenseyu1]

DORIS PAK-MILOVA OSTAVKA

-Nedeljne demonstracije u Podgorici nisu bile protiv NATO, već protiv Đukanovića. Njegova ostavka, izbori po novim pravilima su neizbežni, napisala je na svom Tviter nalogu, Doris Pak, bivša šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu.

Ona je nedavno takođe dala svoje mišljenje o događajima u Crnoj Gori:

-U Crnoj Gori, zemlji kandidatu za članstvo u EU, autokratski premijer je postavio sebe iznad svih zakona.

STATISTIKA

Tokom protesta DF povređeno je 29 policajaca, od kojih jedan teže, dok je 26 građana zatražilo lekarsku pomoć, saopštili su iz Uprave policije. U neredima je oštećeno 13 policijskih vozila, kamenovano je više objekata među kojima i zgrada ambsade Albanije, TV Pink M. Bilo je polomljenih stakala na 26 objekta u gradu, dok je opljačkana zlatara „Majdanpek“.

MILO: ZAVERA SRPSKIH NACIONALISTI I RUSIJE

Predsednik Vlade Milo Đukanovićocijenio je da su protesti DF u subotu uveče predstavljali pokušaj državnog udara i da u političkoj ravni nema nikakve dileme da odgovornost za događaje snosi organizator skupa.

– Odgovorni su organizatori tog protestnog skupa i oko toga makar u političkoj ravni ne može biti dileme“, rekao je Đukanović u intervjuu emitovanom večeras u Dnevniku Hrvatske televizije. Dodao je da protesti nisu eskalirali u nasilje ranije „pre svega zbog uzdržanosti policije i drugih državnih organa koji su radili na obezbeđivanju tog skupa i koji su od 27. septembra pa do sinoć, do neko doba, stojički podnosili provociranje ljudi koji su učestvovali na tim skupovima“.

– U jednom trenutku je to preraslo u otvoreno u brutalno nasilje, u pokušaj zauzimanja državnih institucija, dakle, u pokušaj definitivno nasilnog rušenja vlasti zbog promene kursa državne politike i onda je naravno moralo doći do odgovora policije koji je po mom sudu bio u skladu sa Ustavom i zakonom i onim što su policijska ovlašćenja predviđenja za postupanje u takvim situacijama, rekao je Đukanović.

Na pitanje novinara ko stoji iza protesta rekao da je novost činjenica da iza takvih skupova ne stoji Srbija.

– Ono što je novina to je da se državna politika Srbije zaista ni jednom rečju, ni jednim gestom nije uplitala u ono što su, uslovno rečeno, politička previranja. Nažalost, ona nisu bila samo politička. Ali velikosrpski nacionalistički krugovi u Srbiji jesu to radili i kao što vidite rade i danas. I dalje pokušavaju da falsifikuju nešto što se sinoć dogodilo dakle izmišljenim novinskim tekstovima ili prezentacijom, iskrivljivanjem nekih činjenica. Jednako tako nema nikakve sumnje da je Rusija imala i da i dalje ima aktivnu ulogu u organizaciji protesta protiv vlasti u Podgorici, izjavio je Đukanović..

Na pitanje novinara da li iza skupova u Podgorici stoji Rusija, Đukanović je podsetio na tri poslednja sapoštenja zvanične Moskve u vezi sa Crnom Gorom rekavši da tim saopštenjima ne treba posebna interpretacija. Dodao je da je jasno da je cilj zaustavljanje evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore.

(V.KADIĆ /Novosti)